"Демократична България" се регистрира в ЦИК за вота на 2 октомври.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова заедно с ексдепутата Стоян Михалев депозира документите на коалицията между ДСБ, "Да, България" и Зеленото движение и общо 8888 подписа на граждани.

"Нашето желание за общо явяване на изборите с "Продължаваме Промяната" е ясно заявено. На ход са колегите от ПП. Очакваме ясен отговор", каза Надежда Йорданова пред медиите в ЦИК.

По думите ѝ България има нужда от широка обединение на партиите, представляващи протестиращите хора от лятото на 2020 г.

На въпрос защо не се явят с ПП заедно, тя посочи, че хронограмата на изборите позволява до 27 август да се правят промени в рамките на вече регистрираните формации за участие.

По-рано в интервю за Нова телевизия съпредседателят на коалицията ДБ Атанас Атанасов коментира, че самостоятелната регистрация днес не означава, че е загубен шансът за общо явяване на вота с ПП.

"Към момента няма отказ от ПП да участваме заедно на изборите. Днес ние ще се регистрираме, но това не означава, че няма да се явим заедно, тъй като има допълнителни срокове, които ни позволяват да се явим с един номер, ако се вземе решение", коментира Атанас Атанасов.

Снимка: Булфото

"Трябва да се изчисти формулата за явяване на изборите, очаква се дълбочинното социологическо проучване", пък подчерта по БНР Владислав Панев от третия коалиционен партньор в ДБ - Зелено движение.

По думите му двете възможности са "горе-долу на кантар", поне според публично известните досега данни. 

Снимка: Булфото