Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова е категорична, че партията продължава консултациите за свикване на Велико народно събрание, въпреки условията, поставени от коалиционния партньор ВМРО, че няма да даде гласовете си, ако не се приемат исканията им.

И днес Дариткова не каза дали ГЕРБ ще приемат исканията на депутатите на Красимир Каракачанов, които са за задължителна военна служба и повече правомощия на президента.

"Ще водим експертни разговори два месеца, дискусии, с всички страни, чувствителни сме към всички критики, ще кажат експертите възможно ли е да се запишат текстовете", каза Дариткова пред bTV.

Тя отговори обаче, че ГЕРБ не са поемали ангажимент да запишат предложенията на ВМРО и обясни, че на консултациите с партията вчера са обяснили, че в исканията си за повече правомощия на президента не визират действащия Румен Радев, а лобирали за президентска република.

Дали без ВМРО обаче ще стигнат 120 гласа за свикване на ВНС, Дариткова каза: Не останах с впечатление от колегите вчера, че те са категорични в това свое решение".

От своя страна депутатът от ВМРО Искрен Веселинов коментира пред Нова телевизия, че партията е за свикване на ВНС.

Той подчерта, че ако за ГЕРБ важни теми са броят на депутатите и съдебната система, то за ВМРО от значение е еднонационалният характер на държавата и прекратяването на купения вот.

"Според нас самото бързане е малко пресилено. Знаем, че колегите от ГЕРБ го правят, за да покажат, че не бавят процедурата, но една конституционна промяна трябва да бъде добре обмислена. Ако има чуваемост към нашите тези, ние вероятно ще положим и подписите си на 2-ри септември", каза Веселинов.

Той обясни и предложението на ВМРО за "разблокиране" на политическата система - с правомощието президентът да може веднъж на мандат да инициира референдум за оставка на правителство и парламент. Според него, ако президентът загуби, той трябва да напусне поста си. Това означава, че няма да има институционален сблъсък, какъвто се наблюдава у нас.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отново повтори, че има технически корекции в предложенията за промяна на Конституцията и потвърди, че вече е приет преамбюла за българската държава.

"Нямаме претенция да сме конституционални капацитети, но ще обсъдим промените и ще чуем експертите по конституционно право и ще предложим краен проект", каза още Даниела Дариткова.

Тя уточни, че преамбюлът е бил пропуснат първоначално, тъй като желанието е било да бъде записан след оформяне на крайния вариант, но в крайна сметка е бил приет по искане на ВМРО.

Дариткова коментира и критиките на президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова към решението за свикване на ВНС.

По думите й критиките на Радев са обидни за институцията парламент, която е легитимно избрана, както е избран президентът. Тя смята, че основна цел на президента е да се създаде служебно правителство и бе категорична, че ГЕРБ не се страхува от такова, тъй като при последното е спечелило изборите и в момента също е първа политическа сила според социологическите изследвания.

Относно критиките на Нинова, Даниела Дариткова смята, че в момента тя използва всички възможности, за да се покаже пред своите съпартийци, тъй като е във вътрешна изборна надпревара.

Какви ще са техническите корекции 

Какви са техническите корекции, които ГЕРБ заяви вчера в проекта за промени в Конституцията, коментира пред Нова телевизия шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточил върху области, които са критични, каза тя.

"Става въпрос за съдебната система, където могат да се допълнят и променят още много неща, с цел постигане на конституционна независимост на съдебната система. Има и няколко предложения, към които всички български граждани заявиха подкрепата си на референдума преди няколко години", допълни още тя.