Още от януари месец, тази година, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с партньорски служби, е работила по случая с тримата българи задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Руската федерация. Това каза за БТА председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Той добави, че в спецагенцията се е работило много активно, като ДАНС е била уведомена за задържането на българите.

Тончев добави, че е било образувано досъдебно производство в Софийската градска прокуратура, както и че за случая е уведомен премиерът.

Тогава на власт беше служебното правителство, а министър-председател беше Гълъб Донев.

На 15 август Би Би Си съобщи, че трима българи са били задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия. Медията съобщи имената на тримата, като публикува и снимките им. Българите са били задържани през февруари, но за ареста беше съобщено в средата на този месец. Оттогава те са в предварителния арест.

След това от Софийската градска прокуратура съобщиха, че има образувано досъдебно производство по случая през март и че повече информация не може да бъде предоставена заради класифицирана информация.

И от Външно министерство, и от ЦИК потвърдиха, че двама от тримата задържани, са били членове на секционни избирателни комисии във Великобритания в продължение на пет-шест години, но последно са организирали избори през 2021 г.

Тримата са задържани още през февруари и оттогава са под арест, като бяха опровергани информациите, че са пуснати под гаранция.

45-годишният Орлин Русев, който живее в Грейт Ярмът, Норфолк, 41-годишният Бисер Джамбазов от Хароу, северозападен Лондон, и 31-годишната му спътничка в живота Катрин Иванова се намират в три различни затвора, уточни посланикът ни в Лондон Марин Райков.

Още при вестта за задържането им, българският посланик заяви, че посолството не е било информирано. Срещу българите са повдигнати обвинения, че са работили за руските служби за сигурност.