Назначението на председателя на ДАНС, както и на главен секретар на МВР, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март в рамките на месеца на политическите консултации на „Дондуков“ 2, уточниха от президентството.

Кандидатурата на Георгиев стана факт, след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че вицепремиерът Меглена Кунева му е направила "добро предложение" за шеф на ДАНС.

Георгиев сменя на поста Владимир Писанчев, който подаде оставка на 6 март, след като премиерът му я поиска.

Димитър Георгиев е роден на 15 август 1968 г. в София. Завършил е ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, откъдето има магистърска степен по икономика.

От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР.

След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 г. до януари 2011 г. оглавява дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”, след което – до 28 май 2013 г., заема поста зам.-министър на вътрешните работи.

В периода октомври 2013 г. – април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”, а от 1 май 2014 г. е  директор по сигурност на Комуникационна компания „Теленор България”.