В писането на новата Конституция участват министърът на правосъдието Данаил Кирилов и два екипа от по трима души. Промените бяха предложени от премиера Бойко Борисов след искане за свикване на Велико Народно събрание, а темата коментира самият Данаил Кирилов в отговор на въпрос на журналистката Миролюба Бенатова, а след това и на други журналисти на Националното съвещание на прокуратурата.

Кои са другите екипи засега остава тайна, но стана ясно, че министърът е писал част от промените.

"Вие сте чели монографията на проф. Пенчо Пенев. Виждате главата "Завършване на съдебната реформа и изменения в Конституцията и в законите". Специално предложенията в Съдебна власт изцяло следват тези предложения. Този път следвахме и през 2015. Христо Иванов не можеше да повярва, приложихме тези предложения на правната доктрина. Разделен е ВСС, както пише в монографията и както е препоръчала Венецианската комисия, спорът остава в една бройка. Дори да ги разделим на съвети, дори съветът на съдиите да е с 15 члена, да има приоритет професионалната квота над тази в НС, пак ще се измисли проблем, за да се обвинява, че е засегната независимостта на прокуратурата и да се уведомяват европейските институции", обясни надълго и широко правосъдният министър.

В отговор на въпрос дали българската прокуратура следва руски модел, Кирилов отговори: "Не българската прокуратура, а българската постсоциалистическа държава и предемократична държава по един или друг начин е свързана с историята си. 7 държави в глава "Права и свобода на гражданите" са еднакви с руската Конституция - тези Конституции са писани тогава".

Той добави, че прокуратурата се атакува политически, което не е редно в правова държава.

Данаил Кирилов бе категоричен че не разчита нито на олигарси, нито на ДПС, а на открит и разумен дебат, само на колегите си от ГЕРБ и на консенсус и професионалистите да се убедени в промените в Конституцията, които ГЕРБ предлага.

Правосъдният министър коментира и шегата, която се вихри в социалната мрежа, че премиерът Бойко Борисов му е забранил да пише постове във Фейсбук, след като в свой такъв той нарече председателя на "Да,България" Христо Иванов - "Спондж боб квадратни гащи".

"Не съм се обиждал от тази забрана, уважавам мнението на премиера и то е правилно в конкретния случай. Приемам неговата теза, че конкретни лица са се почувствали лично засегнати. Ако съжалявам за нещо е, че не развих тезата си във втория и третия пост, тъй като се спекулираше за правните тези, но защитната теза не търпеше възражения", обясни Кирилов. Той добави, че "ограничението на свободата на словото му не е от премиера, а от тези протестиращи".

Относно това как е избрал именно този герой - Спондж боб, Кирилов коментира, че няма намерение да прави естетически анализ на художествено произведение, но му харесало, защото сюжетът е морски, "става въпрос за морска гъба", но отказа да коментира външни съответствия.

"На мен ми викат година и половина напоително Барни Ръбал всички членове на една партия, а при мен за един час - реакцията беше истерична, та телефони. Имам списък от 250 члена, които ме наричат така, а интересното е, че получавам по три покани на ден от тях. Не мога да ги разбере, хем ме иронизират, хем гняв", каза още той.