Депутатът от НФСБ Борис Ячев внесе в деловодството на Народното събрание промените в Закона за местните данъци и такси, отнасящи се до т.н апарт хотели. Проектозаконът е публикуван в сайта на Народното събрание.

Промените бяха анонсирани от вицепремиера Валери Симеонов по време на срещите му с парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и "Воля".

Данъчно облагане за апарт хотелите се предлага в проект на Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Проектът предвижда промени в Закона за местните данъци и такси и бе внесен днес, съобщи политическата формация.

Според осемте народни представители, подписали проекта, има неравнопоставеност между собствениците на курортни имоти за настаняване, които се облагат с патентен данък, и собствениците на апартаменти. За вторите не се плаща данък с мотива, че там се настаняват хора безвъзмездно, без наем, се казва в мотивите.

Апарт хотелите ползват курортните ресурси в курортните общини. Поддържането на тези ресурси е задължение на общината. Това е свързано с по-големи разходи на публичната власт, ползата от която е не само за туристите, но и за собствениците на обектите за настаняване, посочват вносителите. Те предлагат данъчно облагане и на тези обекти, с изключение на основното жилище за собственика.

"Имаме уверението, че промените ще бъдат разгледани и подкрепени и от останалите парламентарни групи, и от останалите колеги от нашата парламентарна група. По време на предварителните разговори стана ясно, че всички желаят повече приходи в бюджета и по-справедлива конкуренция в областта на туристическия бизнес", заяви Борис Ячев.

Според групата очакваният финансов ефект се изразява в допълнителен годишен приход на курортните общини в размер на около 200 млн.лв.