Това съобщава гръцкото издание "Имерисия", цитирано от БТА.

Като ръководител на сдружение, наречено "Събрание на гърците" Артемис Сорас и още седем негови сътрудници и членове на стружението са обвинени за създаване на престъпна организация, за измами във вреда на държавата, на банки, осигурителни фондове, за пране на пари, за разпространяване на фалшиви новини и за склоняване към престъпления.

Двама от осемте издирвани са в Канада.

Преди време Сорас и неговата съпруга бяха осъдени на 8 години затвор от гръцки съд в град Патра. Най-тежкото обвинение срещу него и обкръжението му е, че са мамили гръцки граждани, които повярвали, че могат да погасят собствените си дългове и даже държавния дълг на Гърция с прословутия резерв от над 600 млрд. евро, който престъпното сдружение смятало да създаде чрез различни спекулативни операции с помощта на акции.

Междувременно стана ясно, че Сорас е притежател на 40 акции от бившата Ориенталска банка. Твърди се, че всяка акция в злато на Ориенталската банка днес се оценява на 670 милиарда евро или един и половина пъти над дълга на Гърция. Общата стойност на 40-те акции се изчислява на приблизително 30 трилиона.

През април 2010 г. собствениците на такива акции се свързали с Националната банка на Гърция, където им предложили споразумение в размер на 1.5 милиарда евро за 10 акции на Ориенталската банка.

Правоимащите се изненадали, когато чули юридическите съветници да предлагат странен начин за изплащането на 1.5 милиарда чрез британска фирма, и отказали да приемат подобен странен ход за изплащане на парите.