България е изпълнила почти всички условия за безвизово пътуване в САЩ. Но това, което остава, е да паднат отказите за получаване на визи под 3%. Всяка година процентът на откази пада, но все още сме далеч от изискваните 3% (13-14% в последните години - б.р.).

Това съобщи в интервю по БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Вчера тя се върна от официална визита в САЩ.

Да паднат до 3% на практика означава отказите да се сведат почти до нула, каза министърът преди дни във Вашингтон.

Ние също полагаме усилия, като в тясно сътрудничество с посолството на САЩ в София информираме българските граждани за условията, на които трябва да отговарят, за да получат виза, каза тогава Захариева.

Визи за САЩ са необходими за граждани на още 4 страни от ЕС: Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Захариева подчерта важността да се постигне и споразумение по спогодбата за социална защита, тъй като в САЩ живеят около 400 хил. български граждани.

В началото на следващата година премиерът Бойко Борисов ще има официално посещение в Съединените щати. По нейните думи САЩ имат желание за работа с България и връщат интереса си към региона на Балканите.

"Много пъти по време на посещението чух благодарност към България за конструктивната роля, която играе в региона, желание на САЩ да работи заедно с нас за това да укрепим сигурността в нашия регион и нашите съседи да имат европейската перспектива. Активизираме отношенията на всички нива. /.../ И с Майк Помпейо, и с Джон Болтън темата "Балкани" беше широко обсъждана", изтъкна Захариева.

Министърът подчерта дадената "изключително позитивна оценка" и отбеляза, че дори е поискано и мнение за ситуацията в региона.

"Ангажирани са, не мисля, че не са. Може би е имало периоди, в които не е изглеждало така, но определено това, което аз усетих сега в това посещение във Вашингтон, усилията, които България полага, са много високо оценени и дори има желание, получих предложение, за сътрудничество с двата института по техни програми и България в региона на страните от Западните Балкани", отбеляза Захариева.

Много е важно да се намери трайно решение и водещото да е истинско помирение между Косово и Сърбия, отбеляза още Екатерина Захариева. Според нея решението трябва да е такова, че да успокои целия регион.

"На българската армия дължим модернизация, категорична е Захариева и добави: "Тя трябва да е съвместима със стандартите в НАТО. Ние имаме план като правителство, изпълняваме го. Тази година с бюджета се предвиждат повече пари за българската сигурност - за МВР и МО. Тук съвпадат интересите на България и САЩ", коментира министърът във връзка с настояването на САЩ България (и всички други страни от НАТО) да стигне до 2% военни разходи от БВП.

Захариева коментира, че не очаква изборните резултати и победата на демократите в Камарата на представителите да доведат до промяна във външната политика на администрацията на Тръмп.

Във връзка с оттеглянето на канцлера на Германия Ангела Меркел от лидерския пост в ХДС Захариева смята, че от това няма да пострадат добрите отношения между двете страни.