"Да, България" ще настояват от главния прокурор да свали имунитета на Делян Пеевски, става ясно във Facebook публикация на партията. Причината за искането е, че получили писмо от Цветан Василев за оказван рекет от страна на Пеевски, се посочва в публикацията. 

Малко по-рано депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев обяви пред bTV, че са получили писмо от Цветан Василев "с нови факт и обстоятелства, които говорят за криминални действия на Делян Пеевски".

"Доколкото зная тези доказателства са изпратени в деловодството на Народното събрание. Вътре има данни за рекет към КТБ и съдружници на Цветан Василев", посочи Мирчев.

Според депутата данните в това писмо са достатъчни Пеевски да бъде подведен под наказателна отговорност и главният прокурор да му поиска имунитета.

От ПП-ДБ пък ще поискат ново изслушване в парламента на Цветан Василев и на шефовете на службите, както и на шефовете на Българската банка за развитие (ББР) за кредитите, отпуснати на фирми, свързани с Делян Пеевски. По думите на Ивайло Мирчев това ще се случи тази или следващата седмица.

"Да видим дали има достатъчно депутати да гласуват за сваляне на имунитета му. Това ще даде отговор дали е възможно следващо управление", коментира още той.

Антоанета Цонева от "Да, България" пък коментира пред БНР, че ГЕРБ трябва да отговорят дали биха участвали в противодействие на модела "Доган - Пеевски", който се "разгръща толкова картинно, че ако е имало хора, които са се съмнявали, че той съществува или не са били добре осведомени за неговия мащаб и дълбочина, могат да го наблюдават всеки ден в различни сцени". 

"ГЕРБ няма отношение по този въпрос, което е изключително странно, защото е системна партия и трябва да има политическа позиция", смята тя. 

За решението "Да, България" да остане в коалицията ПП-ДБ

В своите интервюта Мирчев и Цонева коментираха и решението на "Да, България" да остане в коалицията ПП-ДБ и да се явят отново заедно на изборите на 27 октомври.

По думите на Ивайло Мирчев предизвикателствата пред страната са доста по-важни от вътрешнокоалиционните различия. "Загърбили сме всички неразбирателства и работим за силна кампания - ще се борим тези, които не излязоха да гласуват, да излязат сега", заяви депутатът. 

Колежката му в партията Антоанета Цонева пък опроверга твърденията, че условие за оставането на "Да, България" в коалицията ПП-ДБ е било отпадането на партия "Волт" от нея. "Никога не съм чувала подобно условие да е поставяно от наша страна. Не смятам, че това отговаря на истината", категорична бе Цонев. Тя добави, че формацията е взела решението си за оставане в коалицията с "пълното съзнание за много високата отговорност да бъдат бариера пред всякакви усилия правовият ред в страната да бъде разрушаван". 

По-рано в отворено писмо до медиите съпредседателят на "Волт" Симеон Трулев написа, че "очевидно цената "Да, България" да остане в ПП-ДБ е била отстраняването на партията ни". 

"Превръщането на ПП-ДБ в елитарна жълтопаветна коалиция няма да доведе до желаната промяна, а по-скоро се влиза в "релсите" на Реформаторския блок, чийто край знаем какъв беше", пишат още от "Волт". От партията свикват извънреден национален съвет, за да обсъдят създалата се ситуация и участието в изборите на 27 октомври.