Правителството прие вчера нов класификатор и всички съпътстващи наредби, включително и наредбата за заплащането на държавните служители, с които става възможно от 1 юли да влезе в сила Законът за държавния служител.
До 1 август всички министерства, администрации трябва да се синхронизират с нормативния акт, класификатора и наредбата за заплащането.
"В класификаторите ще се вкарат всички досегашни доплащания. Това на практика означава, че в различните министерства чиновници на една и съща позиция трябва да получават равни възнаграждения. Въвежда се и ред и в бонусната система", коментира министърът на финансите Симеон Дянков.

При тази система обаче се получава огромна ножица между минималните и максималните възнаграждения в рамките на една и съща степен, констатира "СЕГА". Така например за най-ниската степен, т.е. при минимален професионален опит, заплатата на директор на дирекция в министерство може да варира между 500 и 1900 лв. В първоначалния вариант на наредбата ножицата бе между 500 и 1400 лв. За директор на дирекция в община с минимален изискуем опит възнаграждението може да е между 420 и 1550 лв. (първоначално от 420 до 1160 лв.)

Същите са разликите и при по-високите степени. Така например шеф на дирекция с опит над 12 години, който попада в 4-та степен, може да получава между 800 и 2700 лв.

Как се попада в най-високите 5-а и 6-а степен, наредбата не казва, но тук заплатите за ръководните позиции стигат до 4000 лв.

Колко точно да получат служителите, на теория трябва да зависи от достигнатите в момента нива на заплатите и от бъдещите оценки от атестацията. Правителството обаче даде право на министерствата и общините еднократно да увеличат основните заплати в рамките на новите лимити, ако имат съответните икономии. Не е ясно дали отделните администрации няма да се възползват от това и да увеличават избирателно заплати само на определени длъжности.

Според запознати допълнителното вдигане на праговете е допуснато заради двойните заплати на чиновниците, които работят с еврофондовете, но така от високите лимити може да се възползва всеки.
Отделно от основните заплати чиновниците ще имат право на до 80% бонуси от годишната си заплата, "но общо не повече от 30% от Фонда “Работна заплата“ за ведомството", обясни Дянков.

Някои вече сравниха финансовия министър с Робин Худ, тък като щял да взима от министерствата с повече приходи (МФ, МРРБ, МИЕТ) и да дава на по-бедните и онеправдани - МТСП и Министерство на културата.