Те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани“, заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на дискусия на тема „Предстоящите промени в Закона за енергетиката - стъпка към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България“.

„Гинка Върбакова пое ангажимент да проведе разговори с продавача. Тъй като сделката още не е финализирана, всичко е в ръцете на купувача“, коментира тя.

„От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност на държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие. Оттук нататък всичко зависи от продавача“, каза още министърът.

По-рано днес стана ясно, че днес Гинка Върбакова е в Прага. От чешката столица тя се похвали, че е намерила пари за финансиране на сделката.

Трябва да създадем среда, за да завърши процеса по либерализация на електроенергийния пазар. За българската енергетика е важно да се развива на пазарен принцип, коментира още енергийният министър. 

„Пълната либерализация е процес. Промените в Закона за енергетиката, които се разработват, са поредната стъпка към приключването му, посочи тя. 

 „Процесът ще даде възможност за това секторът да заработи в пазарна среда“, изтъкна министърът и уточни, че един от основните акценти е как ще бъдат защитени най- уязвимите потребители.

„Основните предизвикателства са свързани с възможността по най-щадящия начин да се пристъпи към предоговаряне на условията с всеки производител на електроенергия“, обясни Теменужка Петкова.

„Трябва да се търси баланса и да се намери най-добрия вариант за българската икономика и за производителите“, заяви тя.

Всички производители с преференциални условия /заводски централи, когенерации, топлофикации, ВЕИ/ над 4 мегавата ще продават своята енергия на енергийната борса по свободно договорени цени, обяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Досега се предвиждаше само производителите на над 5 мегавата да излязат на борсата. Причината за тази промяна е, че много голяма група от тях произвежда малко под 5 мегавата, за да избегне процедурата по лицензиране в КЕВР, уточни Добрев. По този начин над 4 тератватчаса ще бъде общото количество електроенергия, която ще се продава на свободния пазар.

Той информира още, че технологичните загуби, които купуват ЕРП-ата, няма да се получават повече от НЕК, а ще ги купуват от енергийната борса по свободно договорени цени.

Делян Добрев допълни, че промените са съобразени и с препоръките на Световната банка, която предлага да се промени моделът по отношение на задължение към обществото. Затова се предвижда това задължение да се събира от Фонда за енергийна сигурност, който ще компенсира обратно НЕК за ВЕИ-ата, които произвеждат под 4 мегавата ток.

Той отбеляза, че промените в закона, които са стъпка към либерализация на пазара, няма да имат отношение към крайната цена на електроенергията.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че повишаването на количествата на енергия, които ще се търгуват на борсата, трябва да променят изцяло правомощията на КЕВР. Затова той настоя регулаторът, в изпълнение на регламент REMIT, да получи по закон правомощия за разследване на обосновано предположение за злоупотреби при търговията на едро на енергийната борса в две направления - при търговия с вътрешна информация и манипулиране на цената за търговия на самата борса.