Eвродепутатите Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция във връзка с темата за съставяне на редовно правителство, съобщиха от пресофиса на ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП) Петър Витанов.

"През последните дни нарастват спекулациите за договарянето на управляващо мнозинство около ГЕРБ. Характерът на кабинета, който ще бъде предложен - експертен или на националната отговорност и спасение, или възможни други формули, е удобно прикритие за неприемлив политически компромис", посочват четирима от петимата български евродепутати от левицата.

"Ние, долуподписаните представители на Делегацията на българските социалисти в ЕП, заявяваме своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ. В продължение на години, основната идентичност на БСП беше изградена на противопоставяне на модела, наложен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото оправдание за участие в четворната коалиция на кабинета "Петков". Влизане сега в дясно правителство с предварително декларирано намерение за орязване на социалните разходи би било странно политическо поведение", заявяват Петър Витанов, Елена Йончева, Иво Христов и Сергей Станишев.

Според тях участието в подобно управление може да е важно с оглед придобиване на позиции от страна на ръководството на БСП и приближените до него хора, но със сигурност ще доведе до поредна изборна катастрофа за левицата.

"Пътят за връщането на доверието към БСП и лявата идея в България минава през последователната битка срещу неравенствата и социалната справедливост и отстояване на демокрацията и върховенството на закона. Колаборация с десните партии в името на властта ще е пагубно за лявото, за партията и за България", смятат четиримата евродепутати.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че кандидатурата на ГЕРБ-СДС за министър-председател е еврокомисарят Мария Габриел. Утре предстоят срещи на кандидата за премиер с политически сили в Народното събрание, на които ще бъде обсъдена възможността за подкрепа на правителство.

По-рано днес председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че са получили покана за среща с Мария Габриел, на която ще отидат. Когато има конкретно предложение, тогава ще бъде свикан Националният съвет на партията и ще се направи допитване сред членовете, посочи тя.