БСП би подкрепила непартийно правителство с участието на широк кръг партии, прогнозира зам.-председателят на НС от левицата Кристиан Вигенин в ефира на БНР. Той подчерта обаче, че е невъзможно да има управленска коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ.

"Коалиция, политическо съглашение между ДПС, БСП и ГЕРБ, ми се струва по-скоро невъзможно и не смятам, че нито ние бихме го предложили, нито нашите избиратели биха се съгласили. Ако разсъждаваме обаче за някаква възможност едно непартийно правителство да бъде подкрепено от един широк кръг формации за определен срок, с определени задачи - това е нещо, което би могло да сработи. Но трябва да се видят конкретните параметри и да питаме нашите членове", коментира Вигенин.

"Това би могло да бъде правителство от експерти, които не са обвързани с пряко участие в политиката, но са разпознаваеми в професионалните среди", допълни той какво има предвид.

"Аз не знам какви са предпочитанията на ГЕРБ, а и не знам какво значи правителство на личности, тъй като всеки е личност", добави социалистът.

"Призивът е първата политическа сила да си влезе в ролята да спре с това овъртолване с някакви разговори с всички, които не водят доникъде", коментира той срещите между ГЕРБ, ПП и останалите групи в парламента. Именно Вигенин беше начело на преговорната група, участвала в срещата по покана на ГЕРБ.

"Все по-малко хора могат да разберат какво точно целят тези две формации. Тече едно надлъгване между ГЕРБ и ПП-ДБ, което трябва да оправдае защо едната или другата не е могла да направи правителство", отбеляза Вигенин.

Трябва да спре "това усукване около реалния проблем" и "това овъртолване на всички в някакви разговори", смята Вигенин.

"С това губене на време започваме сами да се поставяме в графата "излишни", а "всеки загубен ден, с перспективата да няма правителство, е загубен ден за държавата", заяви депутатът от БСП.

Според него "по основните политики, по основните приоритети тези две формации са едно и също на практика". От гледна точка на политическата теория, съставяне на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ първо ще даде стабилност и второ, едната ще може да контролира другата, изтъкна заместник-председателят на парламента.

"Обективно погледнато, няма по-стабилна и смислена конфигурация от тази ГЕРБ и ПП да работят заедно.", каза Вигенин, но припомни и посланието, с което ПП се заявиха в политиката - да отстранят бившите управляващи от ГЕРБ.

"Политиката не е математика. Ако някой смята, че може просто да събира едни бройки, да, винаги има и друга възможност, но доколко реалистично е това? Ние трябва да се допитаме до нашите членове в какви конфигурации бихме участвали, ако бъдем поканени", обясни още Кристиан Вигенин.