Четири партии и две коалиции откриха предизборната си кампания на 3 и 4 март. В събота кампанията откри "Възраждане", като от формацията заявиха, че искат да се запази финансовият суверенитет на България. ИТН стартираха със заявка, че тръгват с оптимизъм към следващия парламент. "Български възход" тръгва с нагласа за добър изборен резултат, формацията ще води позитивна кампания с ясни послания, основаваща се в търсене на разум между политиците. 

Първи в петък предизборната кампания откриха коалиция "ПП-ДБ", ДПС и коалиция "Левицата". "Продължаваме промяната" и "Демократична България очертаха пет приоритета. ДПС обеща да направи дневния ред на хората дневен ред на политиците. "Левицата" пък даде ясна заявка, че ще защити комплекса "Марица Изток" от закриване. 

Регистрирани за участие в изборите са 14 партии и 7 коалиции. Общият брой на кандидатите за народни представители е 5621.

"Възраждане" откри предизборната си кампания под надслов "Избери свободата" във Варна. 

Основен приоритет за формацията е да се запази финансовият суверенитет на България, каза днес лидерът на партията Костадин Костадинов в морската столица. 

Пред симпатизанти Костадинов заяви, че на тези избори е от изключителна важност българските граждани да излязат да гласуват, като по този начин България ще запази своята независимост. Костадинов постави и някои от основните приоритети на "Възраждане", сред които запазването на българския лев като национална валута. 

Снимка: БТА

"Основният ни приоритет е да накараме колкото се може повече хора да излязат да гласуват, защото основният проблем - не само на тази кампания, но и въобще на българското общество последните години, е пълната незаинтересованост на българските граждани от политическия процес в страната. Когато един човек се отказва от правото да решава собственото си бъдеще, той се отказва сам от свободата си. Заради това нашият надслов на кампанията "Избери свободата". Заради това основната цел, която сме си поставили, е да накараме хората да излязат да гласуват в името на това България да бъде свободна и независима държава", заяви Костадин Костадинов.

Той отчете, че формацията вече е събрала 343 000 подписа за свикване на референдум за запазване на българския лев. По думите му до 10 април ще бъдат внесени между 500 000 и 600 000 подписа, което ще направи допитването задължително, а то може да се проведе заедно с местните избори наесен.

Той допълни, че не е особено сигурен, че ще има кабинет след изборите. Ако ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" съставят правителство, то ще има една цел - да вкара България във войната в Украйна, каза Костадинов. Ако бъде съставен такъв кабинет, след неговия разгром, "Възраждане" ще бъде първа политическа сила и ще управлява самостоятелно, прогнозира Костадинов.

ИТН откри предизборната си кампания в Карлово, където Станислав Балабанов изрази увереност, че ще се гордеят като отбор от резултата, който ще постигнат.  

Снимка: БТА

"На 2 април ще вкараме в парламента достойни хора, които ще казват истината, дори когато тя е грозна. Ние сме отбор и аз съм част от вас и само заедно можем да успеем", допълни той.

Около 200 членове и симпатизанти начело с кандидатите за народни представители на ИТН се събраха в града на Левски, за да сложат начало на предизборната кампания за 49-тия парламент на политическата сила в Пловдив-област. Събитието започна с молебен в местната църква "Св. Николай". След това всички поднесоха цветя пред паметника на Апостола на българската свобода.

Водачът на листата на "Има такъв народ" Станислав Балабанов представи всички кандидат депутати на партията в 17 МИР в Обредния дом на пл. "Васил Левски". Той отбеляза, че листата е пълна, в нея има много млади хора и сериозни експерти, което показва, че ИТН е в добро здраве и очистителните процеси в нея са завършили. "Може би допуснахме грешки на растежа, но вече имаме необходимия политически опит, за да бъдем вашият гарант в 49-тия парламент", каза Балабанов. "Разделението на обществото няма да доведе до никъде, ще вкара само фрагментирани групи в парламента, които ще продължат да воюват", допълни той и подчерта, че партията му е решена да води положителна кампания.

"Защо да гласуваме за ИТН? Защото това е единствената партия, която доказа, че отстоява националните интереси в казуса с Република Северна Македония", заяви вторият в листата в 17 МИР Димитър Гърдев, дипломат и международен секретар на партията.

ПП "Български възход" откри предизборната си кампания в 14-и МИР - Перник. 

Това стана по време на празника за Тодоровден в пернишкото село Люлин.

Лидерът на партията Стефан Янев коментира, че формацията му ще води позитивна кампания с ясни послания, основаваща се в търсене на разум между политиците. Той направи заявка за добър изборен резултат и каза, че политиците трябва да спрат да разговарят през скандали и лепене на етикети. По думите му те трябва да търсят решения на проблемите на всички българи. Гражданският ни дълг да се явим на избори е важен, защото от нашето участие зависи бъдещото развитие на страната ни, допълни той.

Снимка: БТА

По време на конните състезания Янев връчи специална купа на най-бързият жокей в надпреварата - Георги Бориславов от конна база "Тарсас" в с. Боснек.

Лидерът на ПП "Български възход" стана кръстник и на един от женските коне в състезанието, който нарече Буря. Заедно с Янев на церемонията присъстваха и кандидатите за народни представители от област Перник.

На 3 март кампаниите си откриха коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и "Левицата". 

"Продължаваме промяната - Демократична България" предпочетоха за откриване на предизборната си кампания Пловдив, като очертаха пет приоритета. 

Снимка: БТА

Първо искаме влизане в Шенген и в еврозоната още тази година, заяви лидерът на ПП Кирил Петков. 

Втората ни стъпка е да инвестираме над 50 милиарда лева в регионите, за да се намали разликата в доходите.

Трето - България да стане страна, в която приоритет са малките и средни ферми, за да не внася чужда продукция.

Четвърто - да имаме независима и евтина енергия и равен достъп до европейско образование и здравеопазване. Пето - всеки да има нормален европейски живот", заяви Петков от трибуната.

"Вярвам, че ако българите повярват на това, че зависи от тях, а не от политиците, в следващия парламент ще имаме 121 депутати", допълни Петков след откриването на кампанията.

Той подчерта, че големите възрожденци и български герои, които днес почитаме, не са чакали да дойде спасител.

"Те са знаели, че ако не застанем рамо до рамо и сами не се бием за нашата свобода, тя никога няма да дойде. И днес, приятели, ние не трябва да чакаме спасител. Ние знаем, че можем да имаме България, в която всеки българин да има нормален европейски живот. Ние и "Демократична България" вярваме, че обединен, българският народ може да постигне всичко", заяви Кирил Петков.

На мнозинство в 49-ия парламент се надява и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Днес сме се събрали, за да започнем поредния поход да защитим свободата, да пусне тя по-дълбоки корени в нашия живот, в нашата държава. Днес аз съм много щастлив да видя това обединение, защото демократичната общност в България, в която генерации наред бяха гаранти за посоката на развитие на нашата страна, че то ще върви напред, не назад, че ще бъде смело и ще гледа най-добрите европейски хоризонти", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Тази демократична общност е обединена и се превръща в гравитационен център на все повече малки и големи организации, групи, отделни граждани.", добави той.

Иванов посочи, че "тази кампания е възможност за всички нас". "Много се говори за страховете, за рисковете, за кризите, но аз искам да ви кажа за другата страна на монетата. Пред нас, буквално през следващите месеци, се откриват огромни възможности. Огромни възможности потенциалът на България да се отключи, да се отприщи и да усетим за месеци, че страната се движи напред", заяви съпредседателят на ДБ.

"Обществената присъда над корупцията в България отдавна е произнесена. Предстои да произнесем и електоралната присъда", заяви водачът на пловдивската листа Никола Минчев от ПП. "Живот и здраве, по-нататък и някоя друга, защото има как и съдебната реформа да бъде проведена", добави Минчев.

Йордан Иванов от ДСБ, който е втори след него в листата, заяви, че днес повече от всякога трябва да пазим евроатлантическата си ориентация. "Ако погледнем в исторически план, войната е нормата, а мирът е изключението. А Европа е мир и благоденствие, тя е богатство и солидарност", обясни той.

ДПС откри също предизборната си кампания на 3 март във Видин, като даде заявка, че знае как да изведе страната от кризата. 

"Всички тук сме угрижени - дори на националния ни празник настроението е минорно. Проблемите затискат, не се вижда решение, политиците се занимават със себе си и това няма как да не рефлектира върху всички. Но ние сме ДПС - знаем как да изведем страната от кризите. Ние сме политиците, които сме го правили", заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, зам.-председател на 48-ото НС.

Снимка: БТА

Време е за разум! Това е най-важното послание към целия български народ. Ако не гласуваме с разум, ще получим това, което получаваме две години - от същото и по-лошо, категоричен бе Йордан Цонев.

"Ако няма разум на 2 април, не очаквайте да има разум след 2 април", заяви още Йордан Цонев. И обясни, че най-важното послание на ДПС е "да направим дневния ред на хората дневен ред на политиците.".

"Ще кажете какъв друг дневен ред да имат политиците, след като ние ги избираме. Погледнете последните четири парламента и ще видите, че вашият дневен ред не е дневният ред на политиците, с изключение на ДПС", подчерта Йордан Цонев.

"Да чухте някой друг извън ДПС да се занимава със съставяне на редовен кабинет? Не! Мимикрия, лъжи, причини, основания само и само да не се поеме отговорност, след като 12 години са управлявали. За други пък е важно само да управляват, нищо че хората не са им дали това право. Затова си измислят причини непрекъснато да ходят на избори и да казват с кого няма да се коалират, за да могат да управляват сами и да диктуват дневния ред на обществото, макар да нямат нито основание, нито знание, нито професионален опит, нито отговорност, нито родолюбие - нищо. Но претенции, колкото искате", каза още зам.-председателят на ДПС.

"На трето място - с какво се занимава парламентът? Партията ми възложи за този кратък мандат да бъда зам.-председател на НС и да водя някои важни заседания. Друго се вижда от мястото, от което се води заседание. Вижда се едно дребнотемие, едно заяждане с политическия опонент, откровена омраза, махленско поведение, нямащо нищо общо с интересите и с проблемите на хората. Това е плашещо", заяви Йордан Цонев. И призова останалите партии: "Да направим дневния ред на хората дневен ред на политиците."

"Кой е дневният ред на хората?! Инфлацията, високите цени, доходите, работните места", категоричен бе Йордан Цонев. Той обясни, че вместо това има безотговорно, популистко поведение, приемане на закони, които загробват държавата с милиарди заеми, без инвестиции и приходи в бюджета с работни места.

"Пробиха ни ушите да говорят за съдебна реформа. Каква съдебна реформа? Да си отиде един главен прокурор, да дойде друг и да подкара политическите си опоненти и бизнес конкурентите си с тоягата. Обществото има нужда от справедливост! Обществото има нужда от работеща съдебна система. Справедлив, бърз съд, арбитър във всеки спор. Бай Иван и бай Хасан не го интересува, че Христо Иванов иска да си назначи прокурор. Интересува го, като отиде на арбитраж в районния съд, да му се случат бързо и справедливо нещата. Интересува го прокуратурата, правораздавателната система да се занимава с битовата престъпност, освен корупцията и мегакорупционните сделки, особено в последния мандат", подчерта още Йордан Цонев.

"Дневният ред на хората е дневният ред на ДПС. Такъв е бил и такъв ще бъде. Дневният ред на хората е българските държавни институции да работят", подчерта Цонев.

"Когато няма Народно събрание, кой да приеме бюджета?! При тази бързо променяща се обстановка ние сме с бюджета на миналата година, който изобщо не отговаря на условията на сегашната. Ето това е безотговорността. Затова искаме отговорност, разум и диалог", допълни още той.

"Без ДПС няма да се направи нищо, защото няма желание да се направи. Ако не бяхме ние, и в предния парламент нямаше да случи малкото хубаво, което стана. Затова бъдете горди с нашата партия, работете за нея, работете за себе си и за страната си. Изпратете тези млади хора в парламента и никой от нас няма да ви подведе, както не сме го правили никога", увери Йордан Цонев.

"Левицата" на старта на кампанията в Стара Загора заяви, че ще защити "Марицата".  

Коалиция "Левицата!" стартира своята предизборна кампания като даде заявка, че ще бъде гарант на обществения интерес в следващия парламент. 

Своеобразен домакин бе Георги Кадиев, водач на листата за Стара Загора, който даде старт на кампанията и твърдо заяви ангажимента на коалицията за подкрепа на хората, защита на българската енергетика и развиване на българските производства.

По думите му "Левицата" иска силна държава, а силна държава има само когато има силна икономика. И даде пример с комплекс "Марица Изток", в който работят около 10 000 души, а още 100 000 души са заети в дейности, свързани с комплекса. Работата на комплекса е ключова за областите Стара Загора, Хасково, Ямбол и Сливен и приоритет на коалицията ще е запазването му.

За представляващия платформата "Левицата" Валери Жаблянов, създаването на коалицията се е случило бързо, защото е от единомишленици - от хора, които от години работят за социалната идея и социалната справедливост. "Това е, което днес липсва в България. Това, което десницата не иска да предложи дори и като красива предизборна обвивка. Това, което можем да ви обещаем в началото на кампанията е, че ще отстояваме правата на гражданите", допълни той по време на откриването.

По думите на Мая Манолова сред основните приоритети са повишаване на жизнения стандарт на хората, борбата със спекулата и поставяне на таван на цените на 10 жизненоважни хранителни продукта, както и разобличаването и спирането на корупционните схеми и кражбите. Тя бе категорична, че лявото обединение ще защитава интересите на хората, като повиши доходите и сложи вериги на веригите магазини.

Снимка: Левицата

По отношение на бъдещето на ТЕЦ-а, тя предупреди, че ако в момента на власт бяха ГЕРБ или Четворната коалиция, съдбата на "Марица Изток" щеше да е определена с ангажимента на ГЕРБ за затваряне към 2030 г. или на Кирил Петков - за затваряне и намаляване на емисиите с 40% още към 2026 г. Но "Левицата" ще е гарант в следващия парламент срещу затваряне и унищожаване на работните места.

За водача на 25 МИР София д-р Цветеслава Гълъбова работата на коалицията е да подобри значително условията, в които живеят и работят българите. Само така те ще имат мотивация да останат в родината си, да раждат и отглеждат децата си тук. "България не е в демографска криза, а в демографска катастрофа. И за да започнем да излизаме от тази тежка ситуация, трябва да спрем да правим нещата на парче и да започнем да мислим за утре. "Утре" без образование и здравеопазване няма. А те, особено здравеопазването, имат нужда от дълбока и всеобхватна реформа. Наша задача е в обозримо бъдеще да реализираме нужните промени, така че хората да усетят положителната промяна", завърши тя.

"Левицата" ще е гарант, че България има енергийно бъдеще, че България ще бъде там, където й е мястото - гарант за газовата и енергийна сигурност и на региона, и на Европа, каза бившия ни вътрешен министър Румен Петков. По думите му енергетиката на нашата страна е била обект на грабеж и спекула през последните десетилетия. "В момента тези, които продадоха ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3" на безценица на американците, и тези, които продадоха Нефтохим Бургас на безценица на руснаците, искат нашето доверие, за да продължат с кражбите си", допълни той.