България ще се включи достойно в тържествата по случай 1150 години от Великоморавската мисия, заяви вицепрезидентът Попова.

Българският вицепрезидент, заместник- областният управител Иво Полак, кметът на Микулчице Йозеф Хелешиц, много официални гости и стотици наши сънародници, поднесоха венци и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий и пред гроба на Св. Методий в археологическия парк край Микулчице.

24 май има огромно значение за милиони хора в Европа и отвъд океана, заяви Маргарита Попова, припомняйки с гордост, че още в 9 век българските деца са изучавали своята писменост, както е описано и в съчинението на Черноризец Храбър "За буквите". Няма по-силна връзка от духовната, от културната връзка, допълни още Попова.

През 2013 г. ще бъдат отбелязани 1150 години от идването на Светите братя Кирил и Методий в Средна Европа. Кулминацията на тържествата ще бъде във Велехрад. В отбелязването на този юбилей ще се включи и България, подчерта вицепрезидентът Попова, която получи лична покана от председателя на Долната камара на парламента на Чехия Мирослава Немцова да присъства на тържествата догодина, съобщиха от президентския прессекретариат.

"Ние, българите, всички славяни, сме съпричастни към подготовката на Великоморавската мисия. Да отпразнуваме достойно 2013 година, да се гордеем с празника, да имаме самочувствие на просветени, горди европейци, които допринасят за европейското многообразие, културна идентичност, духовност и традиции. В това е смисълът на Европейския съюз", заяви в тържественото си слово вицепрезидентът Маргарита Попова.

Участниците в събора бяха поздравени от Чешкия архиепископ Христофор, който също отдаде почит към направеното от Светите братя. Той получи икона "Благовещение Богородично" от декана на българския Богословски факултет доц. д-р Александър Омачевски.

"Делото на Светите братя Кирил и Методий расте, вековете не отнемат нищо от неговия блясък", припомни в своето слово деканът и изрази надежда на това място да бъде построен православен храм. Официалната церемония завърши с изпълнение на българско стихотворение от шестгодишната Марина Атанасова от Словакия, а на фолклорния празник след това се включи и вицепрезидентът Попова, която се хвана на хорото.