Директорката на ЦРУ Джина Хаспъл обяви днес, че подава оставка, предаде ТАСС, като се позова на нейно писмено заявление, разпространено от ЦРУ.

Хаспъл заяви, че за нея е било най-висша чест да оглавява тази впечатляваща организация. Тя заяви, че много се гордее със свършената от ЦРУ работа по време нейното управление.

Кандидатурата на Джина Хаспъл, която пое ЦРУ през май 2018 г., породи полемика заради някогашната й роля в суровите методи за задържане и разпит на заподозрени в тероризъм след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Нейните поддръжници изтъкваха тридесетгодишният й опит в ЦРУ, а критиците й настояваха, че човек, който е участвал в тази програма, не би трябвало да бъде поставян на този висш пост.

"Наричахме я Кървавата Джина. Държахме се настрана от нея. Тя бе вдъхновител и надзирател на мъченията на задържани за тероризъм. Хаспел е машина за изтезания и няма работа начело на ЦРУ" - така описва 61-годишната шефка на централата в Лангли бившият ѝ колега Джон Кириаку.

Хаспъл е първата жена, оглавяваща ЦРУ, и вторият кадрови сътрудник на агенцията, който стига до директорския пост.

Преди седмица новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън реши да номинира Уилям Джоузеф Бърнс за следващ директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщи неговият преходен екип. "Американците ще спят спокойно с него, като следващ директор на ЦРУ", заяви Байдън. 64-годишният Уилям Бърнс е бил посланик на САЩ в Русия от 2005 до 2008 г. и е бил заместник-държавен секретар по политическите въпроси между 2008 и 2011 г.

Лидерът на републиканците в Сената на САЩ се обърна срещу Тръмп

А днес, в последните часове от мандата на Тръмп, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви в реч в пленарна зала, че именно той е предизвикал щурма на Капитолия на 6 януари, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"На тълпата бяха поднесени лъжи. Хората в нея бяха подтикнати към действие от президента и други влиятелни лица", заяви Макконъл.

Макконъл още не е казал как ще гласува на процеса за отстраняване от длъжност на Тръмп, който започва в Сената в близките дни. Решението му може да бъде от критично значение, тъй като в следващия състав на Сената демократите и републиканците ще бъдат поравно - 50 на 50 и ще са нужни гласовете на 17 републиканци в подкрепа на 50-те на демократите за нужното мнозинство от две трети.

Американските специални служби проверяват възможността за връзки между участници в щурма на Капитолия и други държави, заяви номинираната от новоизбрания президент Джо Байдън за директор на националното разузнаване Аврил Хейнс, предаде ТАСС.

"Разбира се, разузнавателните служби не играят основна роля по този въпрос, това е работа на ФБР и правосъдното министерство, но се надявам, че разузнавателната общност ще изиграе важна роля в подкрепа на работата им, преди всичко в проверка на връзки между хора в САЩ и други държави", каза Хейнс на изслушване в комисията на разузнаването на Сената, която разглежда кандидатурата й.

Номинираният от Байдън за министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас пък днес заяви, че ще се противопостави на вътрешния екстремизъм и ще оправомощи разузнавателния персонал на ведомството му да събира информация за екстремистки заплахи по един безпристрастен начин, предаде Ройтерс.

Същевременно днес Си Ен Ен съобщи, че двама военнослужещи от Националната гвардия на САЩ са били отстранени от силите, които утре ще се грижат за сигурността във Вашингтон по време на церемонията по полагане на клетва от Байдън, предаде Франс прес. Отстраняването е станало след проверка на военните от Националната гвардия за предполагаеми връзки с екстремистки групи. Проверката бе разпоредена, след като полицаи и военни в цивилни дрехи участваха в щурма срещу Конгреса на 6 януари.

Байдън с емоционална реч

Избраният президент на САЩ Джо Байдън произнесе емоционално слово ден преди встъпването си в длъжност, предаде ДПА. По време на речта си в щата Делауер, който Байдън представлява в Сената повече от три десетилетия, той едва сдържаше сълзите си, когато си спомни за покойния си син Бо Байдън, бивш главен прокурор, починал от рак на мозъка през 2015 г. "Съжалявам само за едно нещо, че той не е тук", заяви 78-годишният Байдън. После той благодари и на щата, който е представлявал и каза, че края на живота му споменът за Делауер ще бъде в сърцето му.

Днес Джо Байдън се отправя със съпругата си към Вашингтон. Там той ще отседне в Блеър хаус, резиденцията за високопоставени гости на Белия дом, в която в навечерието на церемониите по полагане на клетва отсядат и избраните американски президенти.

Прощалното обръщение на Тръмп 

В прощално обръщение американският президент Доналд Тръмп призова днес американците да се помолят за успеха на следващото правителство на САЩ, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Тази седмица встъпва в длъжност ново правителство и ние се молим то да успее да запази Америка сигурна и благоденстваща", каза президентът републиканец.

"Докато се подготвям да предам властта на новото правителство, искам да знаете, че движението, на което положихме начало, едва сега започва", изтъкна Тръмп в обръщение към привържениците си.