Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън реши да номинира Уилям Джоузеф Бърнс за следващ директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщи в понеделник неговият преходен екип.

"Американците ще спят спокойно с него, като следващ директор на ЦРУ", заяви Байдън.

Ако номинацията на Бърнс бъде потвърдена, то той ще стане първият началник на външното разузнаване на САЩ, който идва от Държавния департамент.

"Бил Бърнс е изключителен дипломат с десетилетен опит на световната сцена, който пази американците и страната ни сигурна и безопасна. Той споделя моята дълбока вяра, че разузнаването трябва да е аполитично и че отдадените на разузнаването професионалисти заслужават нашето уважение и благодарност", добави още новоизбраният американски президент.

 

64-годишният Уилям Бърнс е бил посланик на САЩ в Русия от 2005 до 2008 г. и е бил заместник-държавен секретар по политическите въпроси между 2008 и 2011 г.

По-ранни информации предполагаха, че Байдън е разглеждал и кандидатурата на бившия съветник по националната сигурност Том Донилън, на бившия изпълняващ длъжността директор на ЦРУ Майкъл Морел и бившия министър на вътрешната сигурност Джех Джонсън за поста шеф на ЦРУ.