По-рано днес въоръжени мъже убиха 12 души и раниха 20 при нападение в редакцията на списанието в Париж.

Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Франция, съобщиха от прессекретариата на президента.

"Новината за престрелката в редакцията на френския сатиричен вестник "Шарли ебдо", довела до убийството на невинни граждани, дълбоко ме потресе и наскърби. България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм", се казва в писмото.

Плевнелиев изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените.

"България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме",
заявява още в писмото си президентът.

Премиерът Бойко Борисов заявява, че България остро осъжда нападението над редакцията на "Шарли ебдо" и извършените убийства в Париж, цитиран от пресслужбата на кабинета.

"В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора", казва премиерът.

Той добавя, че като съюзници в НАТО и ЕС, България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира.

"Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба",
добавя Борисов.

Министерство на външните работи също остро осъди нападението и добавя, че няма кауза, която да оправдава терора.

"Както свободата на словото и острието на сатирата като нейна форма са постижение на човешката цивилизованост, така и правото да вярваш посвоему в Създателя, е все част от същата тази цивилизованост. Нелек е контактът между едната и другата изява. Ето това е предизвикателството на диалога между различните религии и култури в 21 век",
се казва в позиция на ДПС, която осъди атентата.

"Но сме категорични, че никое различие няма право да посяга върху друго различие. За да няма експлозия от посегателства, които струват човешки живот, за сетен път ще повторим, че няма идея, политическа кауза и вяра, които да оправдаят тероризма. Тероризмът априори е осъдим, защото е основният враг на ценността да живеем с различията си, обединени от общия принцип на хуманизма в името на живота. Прицелването и куршумът не са изява на идентичност и не могат да бъдат алтернатива на заедността", се посочва още в позицията на партията.

Анкета: Има ли опасност от терористични актове в България?