В крайна сметка чешката страна е избрала някой и е започнала конкретни преговори”. Това коментира пред bTV министърът на икономиката Емил Караиванов.

Според него в тази ситуация се е стигнало до ескалиране на напрежението.

„Все още няма сделка. Разбирам, че около 3 млн. потребители зависят от това”, допълни министърът.

По повод твърденията, че парите за сделката са с неясен произход, Караниколов каза, че няма как тези пари да бъдат проверени, защото реално плащане все още няма.

Караниколов е категоричен, че държавата може да участва в сделката за ЧЕЗ, но трябва да направи много внимателен анализ на сделката и каква е стойността на активите.

„Тук въпросът е дали другата страна ще иска да продаде на България”, допълни още Караниколов.

Ще разкрият ли депутатите фактите около продажбата?

Пълно осветляване на сделката за ЧЕЗ е първата задача, която си постави временната парламентарна комисия по казуса вчера. Тя беше създадена, за да проучи обстоятелствата около продажбата на енергийното дружество. Депутатите решиха да изслушат специалните служби и министерството на финансите. В студиото на "Денят започва" по БНТ темата коментираха депутатите Валентин Николов от ГЕРБ, Атанас Костадинов от БСП, Александър Сабанов от ОП и Пламен Христов от Воля. 

Валентин Николов, ГЕРБ:

Когато има обществен интерес и съответно обществото се нуждае от отговори, това е начинът с парламентарна комисия да се дадат възможните отговори, но първо трябва да се зададат правилните въпроси. Колко ще можем да отговорим на въпросите и кои институции трябва да отговорят съответно е въпрос на председателя на комисията и самата комисия да бъде инициативна. Комисията беше ситуирана вчера, изработиха се правила и очаквам следващото заседание да бъде по-ползотворно.

Атанас Костадинов, БСП:

Предстои много сериозна работа и задачите са много сериозни пред комисията, тъй като има много голям публичен интерес, но първо трябва да сменим лексиката. Виждам, че наричате това сделка, но за мен това е афера - аферата "ЧЕЗ", и смея да твърдя, че тя е международна афера. Афера, произведена в държавата на тарикатите. Не вярвам държавата на тарикатите да има успех, ако си свърши добре работата комисията, защото всеки ден излизат нови обстоятелства. Всички пътечки в тази афера водят към Министерския съвет, с цялото ми уважение.

Александър Сабанов, Обединени патриоти:

В момента тези служби трябва да им наредим да направят колаборация с чешките служби за сигурност, тъй като знаем, че ЧЕЗ все пак е държавно дружество... Трябва да се види дали те имат информация и аз мисля, че имат. Другото нещо, което трябва да се прегледа е делото в арбитражния съд, който е в САЩ. Там излиза един въпрос - някой знае ли нещо повече от всички участници в тази сделка?

Пламен Христов, Воля:

Със създаването на тази комисия ще отговорим на много важни въпроси - надявам се, но в същото време "какво, ако утре г-жа Върбакова и "Инерком" станат собственици на ЧЕЗ? и държавата няма участие там", какво ще се случи в трите месеца от началото на управлението им, дали те ще имат способностите да управляват това голямо предприятие...? Стана ясно и от всички контролни органи в държавата, че няма законов механизъм да наложи каквото и да е поведение на "Инерком".