Президентите на България и Китай Росен Плевнелиев и Си Цзинпин подписаха комюнике за икономическо и търговско сътрудничество между двете страни.

Българският държавен глава бе посрещнат с официална церемония във "Великата зала на народа" в Пекин.

България и Китай ще търсят "нови форми" на сътрудничество в селското стопанство, ще разширяват партньорството по проекти за изграждането на високоскоростни магистрали, тунели, мостове, за разширяването на летища, модернизацията на пристанища, жп линии и др., както и в енергийни проекти.

Предвидена е подкрепа на сътрудничеството между български и китайски компании в енергетиката, новите технологии, иновациите, възобновяемите енергийни източници.

Китай ще поощрява гражданите си да пътуват в България.

Плевнелиев каза, че за страната ни Китай е най-важният стратегически партньор в Азия.

"Китай е един изключително динамичен пазар, в който има голям потенциал за българските стоки, технологии и продукти", каза по-рано той и отбеляза и програмата за подкрепа на проекти, предлагана от Китай на страните от Централна и Източна Европа на стойност 10 млрд. долара.

Вижте снимки от посещението на Плевнелиев >>

"Убеден съм, че през 2014 г. ще имаме договори, че инфраструктурен проект в България под формата на публично-частно партньорство ще бъде стартиран в рамките на китайския механизъм за подкрепа - дали това ще бъде тунел, някои от мостовете по Дунава, хидроенергиен комплекс или магистрала, зависи каква работа ще свършим следващите месеци", каза президентът.

Бяха подписани и двустранни документи - междуправителствена спогодба за морски транспорт, меморандум за разбирателство между министерствата на културата, протокол за фотосанитарните изисквания за износ на люцерна от България за Китай и меморандум за сътрудничество между КРИБ и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия.