Бюджетът към края на юли е с дефицит над 200 млн. лв., заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. , цитиран от "Фокус".

Бившият и настоящият финансов министър обсъдиха състоянието на държавните финанси в момента на смяната на властта.
Според данните на Министерството на финансите към 17 юли бюджетното салдо по консолидирания бюджет е отрицателно - в размер на 202,1 млн. лева. Към 31 юли дефицитът достига 372,4 млн. лв., припомни БТА. Фискалният резерв към 31 юли по предварителни оценки е 7,7 млрд. лв., като през юли е намалял с около 500 млн. лв. Тези данни бяха обявени 20 дни преди обичайния срок за представяне на отчета. Под каквато и да е форма бившето правителство не може да направи отчет за юли, защото той би бил само прогноза, подчерта Орешарски, цитиран от Фокус.
34 % от планираните разходи бяха похарчени към полугодието, другото остава, заяви бившият финансов министър. Юли винаги е слаб месец, но това не е оправдание, тъй като е бил слаб и миналата и по-миналата година, каза Орешарски. По думите му, бюджетът е направен така, че правителството може да въвежда рестрикции, актуализацията е въпрос на политика и е въпрос на новото правителство дали ще предпочете да въвежда икономии чрез МС или чрез парламента.
Орешарски заяви, че е литературен въпрос дали наследството е добро или лошо. Той каза, че когато отчитал резултатите към края на юни, цифрите са били такива, каквито ги е оповестил – превишение на приходите над разходите от от почти 180 млн. лв. Той посочи, че при дадената от него пресконференция е отчел излишък от 173 млн. лева. Последните резултати са 178 млн. лева, но тази разлика е незначителна, каза той.
Бойко Борисов коментира отсъствието на експремиера Сергей Станишев, който също беше поканен на стрещата.
"Моля когато следващия път г-н Станишев обяснява, да знае, че към края на месец юли бюджетът не е на излишък, а на дефицит", заяви премиерът. "Не Пламен Орешарски трябваше да отговаря на тези цифри", добави той.
Борисов призна, че с днешното си поведение Пламен Орешарски е показал, че може да носи отговорност и му благодари, че е приел поканата.