Тя коментира изявленията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че готвените промени в Закона за публичните финанси са „удар по общините“.

Предложението е общини, които са заложили по-висока приходна част и не са я изпълнили, да не могат да трупат задължения, да взимат кредити и само по веднъж държавата да помага с безлихвения кредит, който и сега Министерство на финансите отпуска.

Стоянова определи изказването на Нинова като изопачаване на истината и разясни, че проектозаконът има за 2 основни цели - допълнително изчистване на текстове във връзка с транспонирането на директивата на Европейския съюз, и усъвършенстване на механизма за финансовата дисциплина на общините и механизма за финансовото оздравяване на онези общини, които са в практически фалит.

„Промените в закона дават механизъм, с който ще се ограничи политически безотговорното поведение на някои кметове, които само за няколко години могат да докарат общините до фалит. Такива общини са Перник, Дупница и Сливен, но в тези общини живеят хора, и тези хора, заради безотговорното поведение на своя градоначалник, са принудени да живеят в условия - по-лоши и по-различни от други общини. Това искаме да предотвратим и едновременно с това - механизъм за тяхното оздравяване, подпомагане от държавата, но и строг контрол върху разходите“, обясни още Менда Стоянова.

Според нея лидерът на БСП се опитва да измести дебата от неговото естествено място - парламента, като по този начин го изземва лично.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС подчерта, че ГЕРБ не дели общините на политически принцип, за разлика от БСП.

„Преди няколко години, по време на управлението на Орешарски, БСП и ДПС раздадоха 500 млн. лв. на общини, тогава профилът на тези общини беше изключително и само на управляващите,“ коментира Стоянова.

Тя посочи, че политическа отговорност на управляващото мнозинство, което и да е то, е да разпределя ресурса тогава, когато приходите в бюджета са повече, когато финансовата дисциплина е сериозна.

Менда Стоянова добави още, че именно тогава управляващото мнозинство има политическото право да разпредели този ресурс към онези общини, които имат нужда от допълнителна помощ от държавата.