Това каза пред БНТ Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Днес бюджет 2016 влиза за обсъждане в ресорната комисия. Вчера бяха обсъдени бюджетите на МВР (мина в ресорната комисия) и на ДОО, като вторият не бе приет от социалната комисия.

Всеки път, когато десницата е на власт, от левицата вадят своята опорна точка "прогресивно подоходно облагане", заяви още председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По думите и хората не искат да се променя статуквото за самите тях. Това го виждаме не само сега с полицаите, а години наред - когато властта тръгне да прави някаква по-сериозна промяна, посочи депутатката от ГЕРБ.

„Сега правим бюджета. Имаме допълнителни приходи над 1,5 млрд. лв. повече през 2015 г. спрямо 2014 г. Планираме приходи 1,5 млрд. лв. повече от това, което ще се случи 2015 г. за 2016 г. и едновременно с това трябва да намаляваме и дефицита”, обобщи Стоянова.

И започва проблемът – „как да разпределим парите, на кой да дадем повече и на кой по-малко, кои са нашите приоритети? Мисля, че няма две мнения, че нашите приоритети са образованието, науката, здравеопазването, дори социалното подпомагане”, заяви шефът на бюджетната комисия.

По думите й, всички много се вълнуват, защото смятат, че бюджетът е длъжен да им дава пари без да полагат усилия в тяхната сфера и да направят такива промени, за да бъдат по-ефективни с парите, с които разполагат.

Стоянова отново напомни, че силовите ведомства в актуализацията на Бюджет 2015 получават 350 млн. лв. повече за т.г., спрямо тези 350 млн. лв. те получават още 115 млн. лв. за 2016 г. и сега искат още 8 млн. лв.

Стоянова каза, че е наясно, че реформите в МВР не се правят със свиване, а с инвестиция, но не вижда за какво.

„Обещала съм пред 6-те синдиката на МВР в неделя лично с мои колеги - ще внесем предложение между първо и второ четене тези текстове да отпаднат от Закона за държавния бюджет, добави Стоянова, имайки предвид тези, които орязват социални придобивки в министерството.

Със законопроекта за държавен бюджет за 2016 година, предвидените разходи за МВР са 1,127 млрд. лева, в това число 999 млн. лева за персонал, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи, каза вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова.