БСП не е "Пощенска кутия за фалшиви новини", както твърдят ГЕРБ, те са в паника и започват да твърдят абсолютни глупости - те са уплашени и усещат, че концерта свършва и те си отиват. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" депутатът от БСП и зам.-председател на ПГ "БСП за България" Христо Проданов.

"Паниката е страшна, те толкова се объркаха вече. Представяте ли си обикновен чиновник да рекетира шефа си в едно или друго министерство. Къде е бил Боил Банов, за да не подаде сигнал 4 години в прокуратурата, че е рекетиран или изнудван", каза депутатът.

Междувременно самият Банов коментира, че докато въпросният чиновник - Ангел Ангелов, е бил на работа във ведомството, се е държал неадекватно, но не е имало заплахи. Започнали след като напуснал.

Проданов заяви, че БСП успоредно са изнесли информация за случая и са уведомили прокуратурата.

"Тя се самосезира на базата на този сигнал. Главният прокурор и говорителката му казаха какви престъпления може де се очакват. Те са престъпления по служба и безстопанственост. Ще разгледат доказателствата и ще се произнесат", допълни Проданов.

Депутатът посочи, че БСП разполагат със запис и анализ на документите за обществената поръчка.

"Договорът изтича на 20 декември 2015 г., подписан е анекс за 1 месец увеличение, след него срокът изтича на 20 януари 2016 г., те се опитват на 25 януари да направят Акт 15 - готовност за въвеждане в експлоатация, два дни по-късно отива проверка на ДНСК и казват, че има несъответствие. На 29 януари фирмата изпълнител продължава да работи и на 25 февруари, което е 36 дни закъснение, фирмата издава оригиналният Акт 15. Декември, след протокол на АДФИ, те са задължени да заведат дело. Къде са били през тези 10 месеца", каза Проданов.

Той коментира още, че има нарушения по проекта и в периода май-юни 2015 г., когато според депутата пет пъти е издаван Акт 10 за временно спиране на обекта. По думите му, те сезират прокуратурата именно за този период.

"Превишението на времето за изпълнение е с 59 дни. Ние сезираме за тези 33, за които се говори в записите, стига се до тези 33 дни чрез тези актове 10, за да няма увеличение на сроковете", поясни депутатът и допълни, че според него това е документна измама.