БСП връща мандата неизпълнен утре - 28 юли, заяви председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски на извънредна пресконференция, след като по предложение на опозицията от седмичната програма отпадна проекторешението, внесено от "БСП за България", за приемане на законодателна програма на парламента за периода юли-декември 2022 г.

Това стана със 119 гласа "за", 106 - "против" и един "въздържал се" и след прегласуване. Програмата трябваше да служи като основа, върху която да стъпи следващо правителство в рамките на настоящия парламент.

В седмичния ред обаче остана първото четене на законопроекта за противодействие на корупцията.

Последните седмици разработихме програма, включваща предложенията на ИТН, отрразяваща как искахме да се развие България.

"Това беше тест за българското общество. Разработихме програма, в която беше записан изборът за председател на Бойко Рашков, приемането на промените за КПКОНПИ и нов председател на КЕВР. Отговорността ще се носи от тези, които отхвърлиха програмата. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" извадиха законодателната програма от дневния ред на парламента. Ясно стана, че от първия ден, в който ИТН заявиха желание за разговори, всичко е било едно лицемерно поведение и те никога не са имали намерение България да има работещо правителство", заяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Под ръководството на Десислава Атанасова и Йордан Цонев парламентарните групи на ИТН, ДПС и Възраждане извадиха от програмата на парламента именно законодателната програма, предложена от БСП. Ясно стана, че Възраждане са патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС", коментира Свиленски, който подчерта, че от тук нататък всичко е в ръцете на президента. 

Няма антикорупционно мнозинство, ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН не искат да има закони, не искат да има КЕВР, а хаос в държавата. Хвърлят ни в безвремие без КЕВР, без цени за топло и лектроенергия, без лицензиране на операторите. Отговорността за това стои в ръцете на тези, които саботираха това България да има правителство - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", каза Георги Свиленски.

Опасността, която предстои пред държавата е на отговорността на онези, които не подкрепиха това България да има работещи парламент и правителство, каза още той.

Никой не трябва да има съмнение относно зависимостите между тези четири партии. Най-добре вижте гласуванията - там ясно се вижда кой с кога, кога и как е гласувал. ГЕРБ- с Възраждане, ИТН - с ДПС", заяви социалистът.

Кога ще бъдат насрочени изборите сега казва президента, допълни още Свиленски. 

Вчера на Националния съвет на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова съобщи, че ще внесат за гласуване в парламента програмата. Обявено бе, че ако получи подкрепа, ще предложат Асен Василев за кандидат за премиер.