Българските граждани ще могат да влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти. Това съобщи турският информационен сайт "Дикен".

Указът, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, е публикуван в днешния брой на турския държавен вестник.

Според решението българите ще могат да влизат в Турция с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на 180 дни. Същевременно "Дикен" припомня, че турските граждани трябва да имат международен паспорт и виза за влизане в България. 

При проведени разговори с началника на ГКПП "Капъкуле" и с кабинета на директора на Областната дирекция по сигурността в Одрин, бяхме уведомени, че към настоящия момент все още не са получени допълнителни указания за начина на преминаване на ГКПП с лични карти, издадени от Република България, като не бе посочен и конкретен срок за влизане в сила на новия режим на преминаване на границата за българските граждани, се уточнява на страницата на генералното ни консулство в Одрин.

До разпространяването на указания от Анкара към компетентните турски институции, се прилага действащият към момента режим, според който българските граждани, притежатели на обикновени паспорти, издадени от Република България, имат право на 90-дневен визов престой в рамките на 180 дни, а притежателите на служебни и дипломатически паспорти, издадени от Република България - на 30-дневен безвизов престой в рамките на всеки 180 дни.

Още през април турските медии отбелязаха, че броят на българите, които искат да пазаруват в Одрин, се увеличава от ден на ден.

Те идват в Одрин от ранните сутрешни часове и пазаруват през целия ден, след което привечер се отправят към граничния пункт "Капитан Андреево" и там се образуват километрични опашки. В турския град, който е с население от 153 хиляди души, по улиците се забелязват повече туристи, идващи за пазаруване, отколкото местни хора, пишат още турските медии.