Вчера зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова съобщи, че ще внесат веднага след Нова година вот на недоверие към кабинета. Една от възможните теми е здравеопазването.

На въпрос дали е пострадало доверието към здравния министър, който отказа да последва партията си ДСБ в опозиция, премиерът Борисов  отговори, че първо иска да честити на "Пирогов" най-съвременната апаратура, с която се лекуват "всякакви пострадали". 

Вижте снимки >>

"Това сме правили през тази година и нещо с министър Москов. Чух за вота на недоверие, който от БСП готвят и той е абсолютно основателен, защото този проект тук 2 години беше замразен и хората се лекуваха в ужасни условия, докато този министър направи така, че самите професори, доктори, ето ги зад мен сега вътре споделиха, че са мечтали да имат такива условия на работа“.

Борисов изтъкна още, че е основателно да има вот на недоверие и заради това, че Здравната каса беше с 400 млн. дефицит миналата година, а тази година ще е под 10 млн. лв.

Защо Москов е напуснал поста в ДСБ

Самият Москов каза, че днешното събитие в "Пирогов" се случва и заради това, че РБ, ГЕРБ и други политически сили са сключили споразумение и са влезли в управлението. По думите му здравната реформа може да се осъществи, само ако минава през лостовете на управлението.

"За мен е важно и ДСБ, и РБ да реализират идеите си във властта - трудно, тежко, с битка", каза Москов.

Напуснах зам.-председателския пост на ДСБ, защото не съм съгласен с политиката на това Национално ръководство, което води до изолация и капсулиране на партията и я лишава от възможността да влияе върху управлението на държавата
, добави министърът от РБ.

Той подчерта, че не имало натиск от ДСБ да напусне поста в правителството.

За ДСБ, дружбата и надгражданията

Премиерът Бойко Борисов обяви, че работи много добре с ДСБ и продължава да ги приема като партньори, предаде БНР.

В ДСБ са едни от най-интелигентните хора в политиката, но са по-емоционални, каза премиерът.

Попитан дали може да се очакват оставки на областни управители от ДСБ, както и на шефа на КЕВР Иван Иванов, който е от партията, Борисов отговори, че не иска да ги пресира.

Може така да са преценили за момента. Убеден съм в техния разум, това са едни от най-интелигентните хора в тази партия. По-емоционални са. Всеки иска да му се случи всичко веднага, и аз искам, но ето сега предварителните отчуждения, които трябва да направим за „Хемус“, не вървят, защото КС отсъди едно решение, което бих могъл да кажа, че не е правилно, но е факт. Това затруднява нашето желание бързо да направим „Хемус“. Е, аз трябва ли да се обидя, че в Конституцията не променихме този член?", добави той.

По думите му ДСБ са искали да покажат, че на всяка цена трябва да се случат дадени надграждания на тази реформа. Получи им се, допълни Борисов.

На въпрос как възприема ДСБ в опозиция, премиерът отговори:

Как да ги възприемам, като с Радан в неделя бяхме първи приятели. До вчера сме били първа дружба, с цялото си доверие и разбиране. Аз не тая нищо лошо към него, как да го приема сега, че е като тези, които знам, че ме мразят и искат да ме унищожат”.

Премиерът добави, че не се чувства предаден от ДСБ и Радан Кънев.

Консенсусна фигура за правосъден министър 

Бойко Борисов заяви още, че ще изчака до утре, когато Реформаторският блок трябва да обяви общата си позиция дали остава във властта (днес решават ДБГ-б.р. ) и веднага след това ще "седнат да подготвят" кандидатура за правосъден министър". 

На въпрос какво лице би избрал за поста, лидерът на ГЕРБ отговори, че вече трети ден отговаря на един и същ въпрос. 

Министрите в това правителство се назначават, след като с колегите от РБ поставим кандидатурите си, без квоти и намерим най-добрия за дадения пост. Убеден съм, че ще намерим консенсусна фигура“, подчерта премиерът.

По-рано заместникът му в партията Цветан Цветанов допусна на мястото на подалия оставка Христо Иванов да застане вицепремиерът Меглена Кунева. 

Не можело политически лица да протестират с тоги

Запитан дали дали има бунт на съдиите, които излязоха на символичен протест срещу орязването на конституционните промени премиерът отговори, че в демокрацията всеки може да прави каквото иска.

Не приемам само политически лица, облечени с тоги, след това да казват, че са съдии и да правят оценка на едно управление. Не може да си кандидат за президент или вицепрезидент и след това да кажеш, че си независим съдия, защото не си - ти си очаквал подкрепа на дадена политическа сила”, каза Борисов.

Той има предвид съдия Нели Куцкова, която преди няколко години беше кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов.

И тази вечер съдиите, в чийто протест Куцкова се включи активно, ще излязат улицата.