БСП депозира в деловодството на Народното събрание искане за оставка на зам.-председателя на събранието Емил Христов от ГЕРБ. Това обяви зам.-председателят на групата на социалистите Антон Кутев. Под искането са се подписали 80 души, като това са само депутати от БСП и не е търсена подкрепата на други политически сили, обясни Кутев.

Поводът за исканата оставка е недопускането до сградата на Народното събрание на протестиращи родители на деца с увреждания.

Причината според Кутев е дори още по-голяма - действията на Емил Христов са поредния израз на цялата политика на ГЕРБ към всички българи и по-специално към хората с увреждания. За една година нищо не се е променило за хората с увреждания, протестите им са същите, исканията им са същите, посочи Кутев. От БСП се надяват с исканата оставка да предизвикат действията на управляващите в посока решаване проблемите на хората с увреждания. Надявам се това да предизвика някакви реакции конкретно за тези хора, които са най-уязвимата група на обществото, те не могат да чакат, трябва спешни мерки, коментира той.

Групата на БСП даде пресконференция след като внесе оставката

Снимка: БСП

Емил Христов се извини миналата седмица като заяви, че не е разбрал, а това е било решение на охраната. От ГЕРБ вече изразиха подкрепа за Христов, те очевидно не съзнават, че има проблем, коментира Кутев. Той заяви, че приема обяснението на Христов, че не е разбрал за какво точно става въпрос и затова не е допуснал родителите в сградата.

"Аз бях човекът, който водеше разговора с него, и видях, че не разбра. Направих всичко възможно да му обясня, че това, което прави, е политическа грешка", посочи Кутев.