БСП внесе сигнал в ЦИК срещу премиера Бойко Борисов. Той бе входиран в комисията от председателя на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски и от народния представител и член на Правна комисия Явор Божанков. Заедно с тях бе и юрисконсутът на партията Аглика Виденова.

"Внесохме жалба в ЦИК срещу несъвместимост на функциите на Бойко Борисов като министър-председател, а от две седмици и като изпълняващ функциите и на председател на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и съпътстващите ги коалиции. Това е в категорично противоречие на Закона за администрацията", заяви председателят на Националния предизборен щаб на "БСП за България" Георги Свиленски пред медиите при внасянето на жалбата в ЦИК.

Той призова ЦИК да спазва закона и да загърби партийните си пристрастия.

"В закона ясно е записано- какви функции не може да изпълнява министър- председателят", подчерта той.

Народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков обясни, че е видно от съобщение, публикувано на официалната страница на ГЕРБ, че Бойко Борисов оглавява Председателския предизборен щаб. "Законът за администрацията, чл 19, ал 7, т. 5 е пределно ясен - министър-председателят не може да заема никакви ръководни длъжности в предизборен щаб.

"Борисов е в явна несъвместимост и нарушение на закона", коментира той. По думите му, повече от всеки български гражданин, министър-председателят е призван да спазва българското законодателство. Компетентният орган е ЦИК. Призоваваме я да даде указания на премиера да освободи един от двата поста и да преустанови нарушението на българските закони", заключи Явор Божанков.

БСП анонсираха сигнала си в началото на тази седмица на своя пресконференция. Тогава от партията обявиха, че за същото ще сигнализират и Съвета за електронни медии.

Преди няколко дни БСП внесе жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания във връзка с публичните изяви на премиера. Първият е заради конфликт на интереси от страна на министър-председателя, а вторият - че медиите отразявали предизборната му кампания, без това да е упоменато. От левицата дори настояха той да излезе в отпуск до евровота.