БСП внася промени в Изборния кодекс за изчистване на списъците от "мъртви души" чрез активна регистрация и видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

Това съобщи председателят на партията Корнелия Нинова на първата среща с извънпарламентарни партии и неправителствени организации за общи действия за гарантиране на честни и свободни избори, цитирана от БТА. 

"Вече е факт това наше предложение като промяна в Изборния кодекс. Разписали сме го така - предаване онлайн на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите и в същото време правене на запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнения или сигнали за злоупотреби в изборния ден", посочи тя пред журналисти. 

Нинова съобщи, че засега 20 партии и 10 неправителствени организации ще участват в разговорите за честни избори.

"В днешната и следващите срещи не става въпрос нито за предизборни, нито за следизборни коалиции, а за обединение за честни избори и гаранции и спокойствие на хората свободно да изразяват волята си", коментира тя.

От БСП предлагат общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели и застъпници и за паралелно преброяване на резултатите.