"БСП за България" внесе в деловодството на Народното събрание документите за регистрация на референдум срещу джендър идеологията в училищата. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че битката е за децата и повтори, че БСП ще внесе свой законопроект срещу домашното насилие. 

Въпросът е формулиран така: "Подкрепяте ли въвеждане на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции и за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система в България?" 

"Ние от БСП и аз лично много пъти сме говорили по тази тема, включително в дискусиите по Закона срещу домашното насилие. Не бихме искали да се допуска джендър идеологията в училищата и сред деца. За нас битката за децата е кауза - надпартийна, национална, и ще я продължим с всички сили", категорична бе Нинова.

"Децата са най-свещеното нещо за българина, от тях започва и завършва съзнателният живот на всеки български гражданин. С референдума ние подкрепяме образованието и просветата като основни характеристики и ценности на обществото. Считаме, че все още, независимо от двете конституционни решения на КС от 2018 и 2021 г., българската правна система не осигурява достатъчно сигурност за развитието на децата в българската образователна система. Считаме, че законодателството трябва да бъде усъвършенствано, затова предприемаме този опит чрез референдум", коментира адв. Владимир Шейтанов от инициативния комитет. 

"Напоследък референдумът стана нещо много популярно в обществото. Оттук нататък нашите усилия ще бъдат концентрирани в тази посока - събиране на подписи, за да се чуе гласът на българските граждани дали искат образователната система в България да се занимава със сексуални права, сексуална идентичност с деца в детска градина и първите класове в училище", допълни той. 

Относно законодателната програма между двете най-големи групи в НС законопроекта на ПП-ДБ за домашното насилие, Нинова заяви: 

"Още миналия път чухте нашите аргументи в частта за децата. Ние внесохме наше предложение , като сме взели за основа домашното насилие и сме махнали частта, която касае децата. Подкрепяме всички усилия за борбата с домашното насилие, но сме против посегателството над децата.

Взели сме за основа Закони за борба срещу домашното насилие и сме премахнали текстовете, които касаят деца - насилие чрез бездействие, жалби от деца срещу родители, отнемане от социални служби и водене на служебни дела при служебни адвокати на деца срещу родители, невъзможността, дори детето да се откаже, такова дело, да бъде прекратено, обучение и образователни програми, подготвени от неправителствени организации за деца и редица още текстове". 

Адвокат Владимир Шейтанов

Снимка: БТА