Кандидатът за лидер на БСП Крум Зарков заяви, че основният му аргумент да направи заявката си, е това, че "БСП може много повече" и "нашите членове и симпатизанти го заслужават".

Той отрече приписаните му роли, че е човекът на президента срещу Нинова и че е застъпник на Истанбулската конвенция.

"Как може президентът да има кандидат за председател на БСП? Колкото съм джендър, толкова съм и на Румен Радев кандидат. Това са несериозни неща", заяви Крум Зарков в "Лице в лице" по бТВ.

Той констатира, че БСП три години се занимава с "така наречената джендър мания, с която се бориш срещу измислени врагове, вместо да се бориш срещу истинските и корупцията".

"Кой казва, че съм привърженик на Истанбулската конвенция? Първо - това не е вярно. Вярно е, че съм настоявал, след като тази тема бе решена отдавна, да не бъде тя знамето на нашата партия. Автентична лява партия има далеч по-важни проблеми в една страна, раздирана от бедност", добави той.

Крум Зарков призна, че очаква да има "хейт, тролски активности, конспирации" и това не го учудва.

Въпреки това е решен да се бори за лидерския пост, защото, по думите му, партията има нужда от промяна. "Мисля, че трябва ново лице, нова атмосфера, а не непрекъснати скандали. Най-лявата партия може да спаси държавата оттук напред", коментира Зарков.

"Друго нещо е, че съм настоявал ние да не се крием зад измислени теми, когато трябва да говорим за проблемите на хората. Джендърманията играе роля на димка", категоричен е социалистът.

"Трябва да покажем, че БСП не е това, което хората виждат - скандали между водещите лица. Аз съм отборен играч. Последните два парламента показаха, колко са крехки преговорите. Това правителство трябва да се случи", каза още депутатът от левицата.

Той категорично одобрява прекия избор на лидер, въведен с промяна на устава.

"Тази реформа, която бе въведена, за мен е правилната. Аз ще участвам по процедура в пряк избор", заяви Крум Зарков.