Националният съвет на Българската социалистическа партия утвърди водачите на листи за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това съобщиха от БСП на официалната си страница във Facebook.

Лидерът на партията Корнелия Нинова ще е водач на листа в Благоевград и в 25-и МИР-София.

Подредихме листите си за кампанията за парламентарните избори без никакво напрежение, без обикновено медийно представените предварително скандали и разправии. Това заяви лидерът на БСП на пресконференция след днешното заседание на Националния съвет на партията. Тя добави, че подредбата на листите е станала в добър разговор със структурите.

Имаме обновление в листите, има опитни колеги депутати, но има и нови лица, заяви председателят на БСП. За новите имена Нинова каза, че са преди всичко професионалисти в сферите, в които работят, хора, които са познати в регионите и не е имало спор по техните номинации за водачи. По думите й са търсили съчетание между професионализъм, опит и младост. Тя посочи, че Борис Цветков, който е начело в Перник, не е бил водач на листа досега.

Според решението на Националния съвет на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова ще е водач на листа в Благоевград и в 25-и МИР - София. Водач в столичния 23-ти МИР е Христо Проданов, а в 24-ти МИР София - Георги Свиленски. Освен Нинова, по две листи водят Борислав Гуцанов, Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев и Иван Иванов. Водач на листата в Кърджали е ново лице - проф. Жени Стайкова.

Приехме и своята предизборна платформа, която озаглавихме "Мир, благоденствие, солидарност и прогрес", каза още Нинова.

В изпълнение на решението на Конгреса започваме подготовката за референдум "за" и "против" джендър образованието в училищата - до 18 години, съобщи тя и добави, че Националният съвет на БСП е приел девет човека, които влизат в инициативния комитет за референдума. Това са Нешка Робева, Иван Гарелов, бившият ректор на Националната спортна академия Светослав Иванов, проф. Радослав Гайдарски, Милко Багдасаров - директор на училище в Кърджали, Констадин Бояджиев - баща на шест деца, Ирена Анастасова - дългогодишен директор на училище, Христо Христов - студент, Иван Границки - писател. Нинова посочи, че оставят инициативния комитет отворен и очакват да се присъединят и още хора.

Нинова каза, че Националният съвет на БСП е възложил на Изпълнителното бюро да уточни въпроса за референдума, което ще стане в следващите дни.

Лидерът на БСП посочи, че са приели и декларация по повод годишнината от войната в Украйна и вандалския акт на посегателство над Паметника на Съветската армия. Чух и думите днес на г-н Борисов веднага да се маха плочата, отбеляза тя. Достатъчно омраза, агресия и разделение на българския народ има, за да всяваме и още такова. Точно на нас, председатели на партии, не ни отива да го правим, а да търсим каузи, които обединяват, посочи Нинова. Тя отбеляза, че паметниците са историята на България и тя трябва да се пази. Нинова коментира, че е по-добре да се търсят обединителни каузи, каквато може да бъде тази за мира. Тази война е унищожителна, братоубийствена, с тежки последици за целия свят, за Европа и България, заяви председателят на БСП. Виждаме изхода в спиране на военните действия, започване на преговори с цел постигане на траен мир, допълни тя.

Вижте и пълния списък с водачите на листи:

Благоевград - Корнелия Нинова

Бургас - Петър Кънев

Варна - Борислав Гуцанов

Велико Търново - Кристиан Вигенин

Видин - Филип Попов

Враца - Атанас Зафиров

Габрово - Драгомир Стойнев

Добрич - Мая Димитрова

Кърджали - проф. Жени Стайкова

Кюстендил - Бойко Клечков

Ловеч - Ирена Анастасова

Монтана - Стоян Мирчев

Пазарджик - Драгомир Стойнев

Перник - Борис Цветков

Плевен - проф. Румен Гечев

Пловдив - Иван Петков

Пловдив-област - Манол Генов

Разград - Наско Анастасов

Русе - Иван Иванов

Силистра - Иво Атанасов

Сливен - Деян Дечев

Смолян - проф. Георги Михайлов

София - 23-ти МИР - Христо Проданов

София - 24-ти МИР - Георги Свиленски

София - 25-и МИР - Корнелия Нинова

София-област - Иван Ченчев

Стара Загора - Георги Гьоков

Търговище - Борислав Гуцанов

Хасково - Атанас Зафиров

Шумен - Иван Иванов

Ямбол - Кристиан Вигенин