БСП сигнализира за репресии над нейни кандидати за кметове и техни близки след изборите. От партията ще изпратят писма до европейските посланици в България, европейските институции, Съвета на Европа и ОССЕ за начина на провеждане на местния вот и за репресиите след него. Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

Според нея изборите са протекли с купени ромски гласове, корпоративен вот, използване на държавната машина, натиск, страх. "За съжаление, тези процеси не спряха с края на изборния ден, репресиите на властта продължават и след изборите", заяви Нинова.

Тя каза, че само за няколко дни застъпници на партията в Благоевград и в Дупница са получили предупреждения за уволнения, в Пазарджик има издадена заповед за данъчна проверка на фирма на кандидат на БСП за общински съветник, а в Септември дисциплинарно е уволнена учителка в детска градина - член на БСП и на Общинската избирателна комисия, защото била отказала да подписва документи с невярно съдържание.

"Ще защитим всеки", заяви лидерът на БСП и призова да им се изпращат сигнали. Тя посочи, че ще внесат въпроси към министрите в рамките на парламентарния контрол за всеки конкретен случай.

Кандидатът за кмет на Ловеч Радина Банкова разказа на брифинга в НС, че ден и половина след изборите е уведомена за запор на банковите сметки на фирмата й, заради огромни задължения към НАП за осигуровки, данъци и т.н. на служителите и работниците й. "Нямам данъчни задължения и това е много просто обяснимо. Моята фирма е износител и обикновено ситуацията, в която се намираме по отношение на приходния орган, е възстановяване на ДДС, т.е. няма как да изпаднем в ситуация да дължим големи суми", заяви тя. Според нея изпълнителното дело е образувано на основание на удостоверение, издадено от НАП, съдържащо неверни данни. Банкова изрази дълбоко разочарование, че е била употребена политически.