Депутатите от БСП преживяха еволюция по отношение на нагласите си спрямо противоепидемичните мерки. Вече като част от управляващото мнозинство те декларираха подкрепата си за тях. Парламентарната група на социалистите застана категорично зад решението само ваксинирани, тествани и преболедували да бъдат допускани да влязат в сградите на Народното събрание.

От ГЕРБ веднага го забелязаха и им припомниха, че масово ходеха без маски в пленарната зала, когато бяха опозиция и се противопоставяха на всякакви решения с довода, че ограничават права.

С по-скорошна дата им го напомни и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на дебатите, които продължават три часа. Той цитира изказване на проф. Георги Михайлов от БСП от октомври, когато заявява, че социалистите не са против зеления сертификат, а против бързото му въвеждане. Тогавашната позиция на БСП, че той е дискриминационна мярка вече е ревизирана. Днес по време на дебатите проф. Георги Михайлов заяви, че смисълът на зеления сертификат е да намали натиска върху болниците, а не да спре вируса, защото не може. "Той не е ограничаващ правата", заяви медикът от трибуната. Медикът обаче подчерта, че Омикрон е 4 пъти по-малко смъртоносен от Делта и общо 16 пъти по-малко смъртоносен от всички варианти от началото на пандемията.

"Зеленият сертификат има своята роля. Той играе своята роля на филтър, който намалява натиска върху здравната система", заяви от трибуната професорът. И подчерта, че моралният аспект е правилата да важат за всички граждани, в това число и за депутатите. "Нацията да няма усещането, че ние сме по-привилегировани от останалите", призова той пленарната зала.

"Ние днес в тази зала браним здравия разум. Затова нашата ПГ ще подкрепи решението", декларира и депутатът от "БСП за България" Явор Божанков.

"Аз мислех, че на Рождество Христово се е родил само Христос. Явно на Рождество Христово сте се преродили и вие, понеже започнахте да използвате някаква различна теза", забеляза проф. Костадин Ангелов. И припомни на соцдепутата, че тяхната група отказваше да сложи маски в пленарната зала, а във Фейсбук самият Божанков е сравнявал маската на устата с гащите.

"Много се чудя вирусът ли промени вашето съзнание, или нещо друго се случи, че днес проповядвате нещо различно от написаното от Вас във Фейсбук. Вие и днес не носите маски", обърна се към социалистите бившият здравен министър.

"Популизмът на ГЕРБ е не по-малко страшен, защото сега е глупаво и престъпно представители на ГЕРБ да се правят на партията, която едва ли не, е спасила България от коронавируса", репликира друг соцдепутат - Александър Симов. Двамата с Божанков напомниха на бившите управляващи, че при тях мерките са се променяли по няколко пъти на ден, а немалко български граждани са умирали по стълбите на болниците.