Спорът от здравната и правната комисии за вкараното в последния момент проекторешение на "Продължаваме промяната" за зеления сертификат като вход за НС, се прехвърли сутринта и в пленарната зала.

Заседанието трябва да бъде обявено за недействително - за това настояха от парламентарната трибуна от опозиционната формация "Възраждане" и от управляващата "Има такъв народ". Аргументът им е, че депутатите не са били уведомени за извънредното заседание.

"Умишлено не е уведомена Елена Гунчева, за да не може тя да гласува", обвини Петър Петров от "Възраждане". Самата Гунчева още вчера възропта с пост в социалната мрежа, че никой не я е известил като член на комисията за такова заседание.

На позицията на "Възраждане" застана и коалиционният партньор на властта - ИТН.

Председателят на ПГ на формацията Тошко Йорданов също изрази възмущение и поиска отмяна на заседанието, въпреки че проекторешението бе прието и готово за внасяне в пленарната зала.

"Ние смятаме, че това заседание на здравната комисия трябва да бъде обявено за недействително", каза той. И също потвърди, че техните депутати не са били известени. По думите му техният член на здравната комисия, д-р Силви Кирилов, е разбрал съвсем случайно на входа на парламента и затова е отишъл. "И моля ви се, спазвайте правилата, защото вече започвате леко да будите мисли", обърна се той към ПП. Председателят на парламента Никола Минчев отговори: "Ще проверим как стоят нещата".

Вчера и от ДПС потвърдиха, че не са били уведомени за извънредното заседание на здравната комисия.

На него ИТН гласува с "въздържал се", а ДБ и БСП подкрепиха ПП. ГЕРБ-СДС също са "за", но имат обструкции към един от текстовете. ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуването, защото нямаха техни представители.

Отново по повод същото проекторешение на ПП за въвеждането на зеления сертификат като вход за Народното събрание, Анна Александрова от ГЕРБ настоя управляващите да спазват парламентарния правилник. Повод за думите й бе отказът на правната комисия, на която е член, да приеме извънредната точка в дневния си ред. Според нея е нарушение на правилата да се иска правната комисия да гледа проект, подобен на отхвърлен часове по-рано в пленарната зала.

Припомняме, че сутринта депутатите отхвърлиха предложение на "Възраждане" за създаване на комисия, а насрочиха за следващата седмица зеления сертификат, предлаган от ДБ. Следобед ДБ се отказаха от него и го изтеглиха, а ПП бяха внесоха подобно проекторешение за нови условия за достъп до сградата на НС.

Според тях всички депутати ще влизат с документ за ваксина, преболедуване или с тест за коронавирус, който ще си плащат сами. Служителите на парламента, които не са имунизирани, ще бъдат тествани за сметка на бюджета на НС, предвижда проекторешението на ПП. Депутатите обаче ще са с предимство, ако на входа се е образувала опашка за тестове, гласи текстът на проекта.