Националният съвет на БСП решава днес дали да подкрепи независимата кандидатура на бившия омбудсман Мая Манолова за кмет на София. Пленумът на левицата ще утвърди и номинациите за всички общини в страната.

Дни преди Националния съвет днес, софийската организация на левицата почти единодушно подкрепи кандидатуратa на Манолова, издигната от инициативен комитет.

"Решението да се кандидатирам за кмет на София узряваше бавно, това не е внезапен акт. Много направихме с моя екип в омбудсманството, но през последната година нашите усилия бяха буквално блокирани от властта", заяви самата тя тази сутрин пред  БНТ кандидатът за кмет на София Мая Манолова.

"Не знам на какво се основава това самохвалство на премиера, че видите ли той ме бил направил омбудсман. Самата идеята, че той ми бил помагал, че ми давал милиони, показва как българският премиер не разбира как функционира властта и защо съществвуват институциите у нас. Всъщност неговите министри и депутатите от неговатапартия би трябвало да бъдат слуги на гражданите, а не да се изживяват като последна инстанция, която преценява на кого да даде и от кого да вземе. Това е много жалко поведение", каза още тя по повод думите на Бойко Борисов, че едва ли има някой друг, който да й е помагал повече, като изтъкна, че е била подкрепена от всички парламентарни групи при избирането й на омбудсман.

"Ценя подкрепата и на БСП, и на ДБГ, на "Движение 21", на "Път на гражданите", на АБВ, на всички неправителствени организации, на всеки гражданин - партиен или непартиен, защото това означава проявена смелост да застанеш срещу модела. Това са смели хора, които имат собствено мнение и искат промяна на управлението в София", добави бившият омбудсман.

По думите й моделът, по който се управлява София и който е мултиплициран в страната, е генерално сбъркан.

"Публичните пари се харчат неефективно и се плаща на едни и същи хора", допълни Манолва и даде пример с последната обществена поръчка за сметопочистващите фирми в София, в която, по думите й, има по един кандидат.

"Столицата е мръсна, непочистена, контейнерите за боклук преливат. Това са ангажименти на сметопочистващите фирми. Сега плащаме всяка година 36 млн. лв за обработката на боклук, а от следващата година ще се плащат още 15 млн. лв отгоре. Това са парите на столичани", допълни тя.

И даде още един пример - че моделът е, когато няма детски градини. Хиляди деца пораснаха в списъците за чакащи, изтъкна кандидат-кметът.

Според нея "Топлофикация-София" също се управлява крайно неефективно и се източва. В същото време, печелившата продажба на скъп ток от дружеството се извършва от частен субект, допълни тя.

"Хората се дават на съд, дружеството е загубило най-ценното - доверието на клиентите, така че връщането на доверието с пълна ревизия ще бъде една от първите ми задачи. Аз съм поела ангажимент и към гражданите и ще го направя".

"Ще има битка и състезание не срещу един кандидат, а срещу модела. Ще има балотаж между тези, които искат промяна и тези, които защитават статуквото. Няма да позволя нито едно междублоково пространство да бъде застроено, нито една градина, нито един парк", закани се тя.

"Не гледам на тези избори като война, като на битка. Аз гледам на тази кампания като една възможност да извадим начина на управление в столицата на светло и самите граждани да се включат в управлението на града", категорична беше Мая Манолова, която заяви, че изобщо не я е страх от компромати, защото биографията й е публична. 

Междувременно зам.-председателят на БСП Деница Златева заяви пред БНТ:

"Очакванията ни са, че Националният съвет ще подкрепи Мая Манолова за столичен кмет. Смятаме, че тя е печелившата кандидатура за София. През последните 4 години, докато беше омбудсман, тя беше припозната от гражданското общество. За първи път институцията на омбудсмана има толкова висок, естествен рейтинг. Мая Манолова беше припозната от широк кръг и организации, и обществено активни личности. Тя може да обедини онези софиянци, които искат промяна - в начина на управление, в стила на управление".

"Няма основание Националният съвет да не подкрепи Мая Манолова, още в началото казахме, че ще заложим на личности, които събират широка обществена подкрепа", заяви в същото време по btV и Весела Лечева - член на изпълнителното бюро на БСП.