Най-настървено се води битката срещу Истанбулската конвенция и срещу поддръжниците й навред.

БСП се нареди сред най-ретроградните критици на този документ. Зачеркна цялата Истанбулска конвенция, тоест дори защитата от домашно насилие. Така надмина и ВМРО, които също са против, но поне поставиха конкретни въпроси за (уж) референдум - за гей бракове, трети пол, джендър обучение.

Да видим как се бори БСП

Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция. Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% "да", публично каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и изстреля въпроса: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

Нинова настъпи яко противниците си с доклада на Съвета на Европа, който бил скрит от очите на обществеността, като предупреждава в ТВ ефир, че „транссексуални, транвестити, травестити и други групи от хора, които не отговарят на това, което обществото е отредило като принадлежащо към категорията на мъжете или жените“ могат да бъдат дискриминирани полово. Атакува и заради „различни хора, на които на базата на това, че са различни, трябва да им дадем статут на бежанец“, ако бъдат преследвани заради това. Но най-сериозно натисна заради децата, които в училище щели да учат за нестандартните роли на пола и вече имало енциклопедии и комикси.

Предчувствайки победа (одобрение) сред масите (как не - с такива аргументи) Нинова всъщност иска да се разправи с вътрешните си противници (поддръжници на ИК) в партията. Води битка и с ПЕС – кои са те, че ще пишат писма (писмо с призив до БСП изпрати женската организация на ПЕС) и ще искат да се откажем от референдума. И как може да изключат от редиците си партия, която в последната година е спечелила избори... Демократичните партии не си ли питат народите, стреля по европейските социалисти Нинова?

Драгомир Стойнев излезе на бойното поле с думите: за Истанбулската конвенция разграничението е ясно – ГЕРБ срещу българския народ. И за да „закове“ победа над ГЕРБ, които нищо не правили, предложи закон за "спасение" от споменатите групи хора. С него държавата, в частност органите за социално подпомагане, се ангажира да поддържа във всички области центрове за жертви от домашно насилие.

Да но, оплел се в пропагандата, Стойнев пропуска, че Конвенцията налага създаването на социални услуги не само за кризисно настаняване, но и за подкрепа, психологическа, кризисна интервенция, както и осигуряване на незабавен достъп на жертвите на насилие до тези услуги. Налага нов тип работа и координация между институциите. 

А какво е правил кабинет на БСП?

Искането на БСП Сметната палата да одитира изхарчени непрозрачно 1.5 млрд. лв. от правителството извън бюджета (с постановления) е пореден пропаганден ход за пред медиите. Тук боецът е Румен Гечев, който, по думите на Менда Стоянова от ГЕРБ, гледа към Луната като прави изчисленията си.

Сметната палата е длъжна по закон да направи такъв анализ и тя ще го направи т.е. не е нужно да се вдига такава шумотевица, отговори на това искане проф. Христина Вучева, бивш министър на финансите. Тя укори всички политици, че забравят да приемат отчета за изпълнение на бюджета.

БСП или БКП

БСП здраво се хвана за децата и по въпроса за комунизма. Корнелия Нинова би барабана за „несъответствието“, че за 45-те години ще се учи по история в 12 теми, а за 11 века – в 15. Учени от БАН й отговориха задочно, че акцентът върху този период е, „защото той беше "сбутан" в досегашното преподаване“. И увериха, че ново отношение (разбирай преразглеждане) към периодите по история няма.

Партията може да си отдъхне: „един спорен момент“ (така определен от доц. Даниел Вачков - директор на Института за исторически изследвания при БАН) няма да влезе в учебната програма - за "българските предложения България да стане 16-та република на СССР". Това не е станало, тъй като сред изследователите имало сериозни различия за мотивите на Политбюро на ЦК на БКП за предложението.

На 1 февруари посред минутата мълчание в Народното събрание в памет на жертвите на комунизма радетелят за равни права Александър Симов напусна залата с аргумента, че не може да участва в „такъв цинично изискан ритуал“. Той настоя за еднаква почит и към жертвите комунисти. Друг от сегашния елит – Валери Жаблянов, пък се противопостави на този жест, а с думите си тогава призна, че социалистическата партия не е мръднала много напред от комунистическата: „БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка, защото беше партията, която води въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма в България“.