БСП ще сигнализира прокуратурата, която да направи проверка в Министерство на здравеопазването във връзка с твърденията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев за източване на здравната каса. Това каза по време на пресконференция в централата на БСП заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Сигналът ще бъде внесен още днес, уточни той.

Драгомир Стойнев посочи, че от БСП смятат, че е налице организирана, координирана, извършвана с административни протекции кражба от здравните вноски на българските пациенти. Той коментира, че интервюто на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев, дадено в събота, е било изключително важно, тъй като на практика повдига завесата за това как се управлява здравната ни система.

Стойнев каза, че от интервюто е станало ясно, как касата плаща за услуги и дейности, които са в пъти по-малък обем или изобщо не са извършени или как едно лекарство в държавна болница се заплаща на една цена, а в частната болница - на седем пъти по-висока.

Стойнев припомни и за вота на недоверие в сектор здравеопазване, внесен от левицата през 2018 г. и изтъкна алтернативата, предложена от левицата - болниците да не са търговски дружества.

"Всичко това става благодарение на лобистките текстове, прокарани от ПГ на ГЕРБ. Многократно сме казали, че пари в държавата имаше, стига да не се краде", посочи Стойнев. Той определи правителството на ГЕРБ като "правителство на източването" и визира източването на язовири и това на НЗОК. По думите му няма система в страната, която да функционира нормално.

"Дали ще има оставка на поредния министър, зависи колко са верни тези твърдения, но е факт, че българското здравеопазване в последните десет години се срина", каза той.

Проф. Георги Михайлов, член на здравната комисия в парламента, коментира, че реформите, които са се обещавали в сферата на здравеопазването, свързани с модела на управление и финансиране, електронната здравна система, централизираните търгове за продажба на медикаменти, контролът върху реекспорта, не са изпълнени. В целия свят болниците не са търговски дружества - това е парадокс за България, обясни Михайлов. По думите му така у нас се създава възможност със средства от печалбата на въпросните търговски дружества да се развиват други бизнеси. "Това са на практика твърденията на д-р Дечев и това създава сериозен дебаланс в българското здравеопазване", уточни проф. Михайлов.

Народният представител Десислав Тасков коментира, че социалният статус определя достъпа на българина до здраве.