БСП поиска главният прокурор да започне разследване има ли намеса на друга държава във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Това заяви на пресконференция днес председателят на партията Корнелия Нинова, която е свикала днес извънредно заседание на ИБ на партията, за да се обсъди въпросът със закона за вероизповеданията и изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

БСП се обръща и към президента Румен Радев да наложи вето на закона за вероизповеданията и да свика КСНС. Решението на КСНС, с което всички бяхме съгласни, беше да се намери вариант да се спре финансирането на вероизповеданията в България от чужди държави, а приетият закон отсрочи задълженията на мюфтийството и остави външното финансиране, тоест и волята на КСНС е подменена, посочи Нинова.

Ние искаме Бойко Борисов да даде отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил, заяви още председателят на БСП.

БСП се обръща и към Обединените патриоти с апел да напуснат веднага правителството. В противен случай, участвайки с министри в този кабинет, това ще означава, че одобряват тази политика, посочи Нинова.

Тя посочи, че изявлението на ДОСТ, че искат обявяване на турско малцинство, изявленията на турския външен министър и мълчанието на Бойко Борисов са заплаха за националната сигурност и за етническия мир в България.