"Предварителните резултати от екзитполовете са много разнопосочни. Няма да ги коментираме преди да приключи паралелното преброяване. Ние правим собствено такова"- това заяви председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски в изявление пред червената централа на "Позитано 20" минути, след като излязоха предварителните резултати от евроизборите. Според тях левицата губи вота с между 5 и 9%.

Утре Изпълнителното бюро на партията ще анализира данните от своето преброяване и след това ще даде пресконференция, каквато тази вечер няма да има, каквато е традицията след избори. Затова и Свиленски отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Той обаче подчерта:

"Констатацията, която правим е ниската избирателна активност. Това ни притеснява, тъй като очаквахме българските граждани да бъдат активни в днешния ден".

Георги Свиленски и Крум Зарков излязоха пред журналистите, но лидерът Корнелия Нинова не се появи

Снимка: БТА

Според данните на социолозите по първоначални данни избирателната активност е под 30 на сто.

Затова социалистът благодари на всички, които са упражнили правото си на глас.

"Искам да поздравя всички, които не се подведоха, не се поддадоха гласът им да бъде купен, които не се уплашиха, че ще бъдат изгонени от работа, които не се уплашиха, че техните деца, внуци ще бъдат освободени от работа и дадоха своя глас за БСП", каза още Свиленски.