Парламентарната група на БСП не се регистрира в началото на заседанието на Народното събрание днес. Причината - депутатите смятат, че "този парламент е напълно безсмислен, тъй като няма никаква политическа логика".

Мотивите на левицата декларира от трибуната депутатът от БСП Александър Симов, който посочи, че безсилието се е видяло на събитията на протеста снощи.

Симов е категоричен, че вместо подадена ръка протестиращите са получили думи като "лумпени и стадо" и именно тези думи са родили насилието на протестите.

"Това са думите, които ни докараха до там, че само полицейските палки ви пазят от народната любов", каза той.

В заключение в декларацията на БСП Александър Симов призова за оставка на кабинета на Борисов 3.

Декларацията на левицата бе посрещната с протестиране от страна на депутатите на ГЕРБ, които тропаха по банките в знак на несъгласие.

Председателят на парламента Цвета Караянчева помоли за ред в залата. БСП обаче поискаха премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента, за да даде обяснение за ескалацията на протестите вчера. Министър-председателят ще бъде уведомен, каза Караянчева.

Вместо това обаче зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ обаче Красимир Ципов предложи днес в парламента да дойде министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, за да даде информация за действията на полицията и пълната картина на вчерашните протести в столицата.

Последва декларация от името на ГЕРБ думата взе депутатът Тома Биков, който повтори, че снощният протест е затвърдил фактите, че кабинетът не трябва да подава оставка. Той добави, че ГЕРБ е твърдо зад действията на правителството и наблегна, че президентът е призовал за радикализация, която се е случила на протеста снощи чрез действията на футболните агитки и криминалния контингент.

"Ние няма да подадем оставка, тъй като това означава, че всяко следващо правителство може да бъде свалено от криминалния свят", каза Биков.

Той призова БСП да спазва правилата на парламентаризма: Да успокоим всички нашите членове и симпатизанти и да върнем политиката в нейния нормален вид".

Иначе и днес пред парламента полицейското присъствие е засилено след обсадата вчера, а чистачи продължаваха да почистват боклуците след снощните действия именно пред сградата в триъгълника на властта.

Снимка: БТА