Вчера пресцентърът на левицата разпространи официална позиция, с която попита министър-председателя ще реабилитира ли фашизма с разрешаването на националистическото шествие.

В края на обръщението до него обаче фигурираше изречението:

"Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. (при който са осъдени на смърт и убити хиляди, без право на обжалване - б.р.) е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

Няколко часа по-късно обаче последното изречение липсваше.

От централата на БСП коментираха пред медии, че авторът на текста е изразил "лично мнение" и то не е позиция на партията, която изобщо не била обсъждала оценка за Народния съд. Не обявиха обаче кой е написал декларацията.

Неофициално обаче социалисти разказаха, че на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник било решение да се напише остра позиция срещу провеждането на Луковмарш и задачата била поставена на зам.-председателя на партията и на Народното събрание Валери Жаблянов. Лидерът Корнелия Нинова, която обикновено четяла такива текстове преди да бъдат публикувани, я нямало и така този видял бял свят. След случилото се Нинова била много ядосана, съобщи "Клуб Z".

Само преди две седмици Жаблянов отказа да почете жертвите на комунизма с поисканата в Народното събрание минута мълчание.

Днес депутатът от БСП  Желю Бойчев коментира пред журналисти, че казусът с изтритото изречение е изчистен още вчера, пожела им весел празник и ги прати да изпият по едно хубаво вино довечера.

Междувременно от ГЕРБ реагираха остро.

"Ръководството на БСП пропагандира тезата, че има два вида политическо насилие - лошо преди 9 септември 1944 година и добро след 9 септември 1944 година. Справедливо - извършено от тоталитарната комунистическа и държава, и несправедливо - извършено след преврата от 1923 година и след Втората световна война.

Преди 2 седмици докато парламента отдаваше почит към загиналите хиляди хора след преврата от 9 септември, представители на БСП бойкотираха и се опитаха да саботират възпоменанието и отдаването на почит с минута мълчание. Този позорен акт е симптом за липса на елементарно човешко състрадание към невинните жертви на политическия терор“, заяви Тома Биков.

По повод Луковмарш управляващите заявиха, че премиерът Борисов и партията никога и по никакъв начин не са се солидаризирали с него. ГЕРБ ще продължава да пропагандира осъждането на политическото насилие, се казва още в позицията.