Изпълнихме задачата, която си поставихме. Вероятно в Шумен ще поискаме броене на бюлетините и касиране на вота евентуално. Това обяви предаседателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференцията след балотажите на местния вот. Тя посочи, че БСП е изпълнила задачата, която си е поставила - да удвои кметовете и да увеличи общинските си съветници.

"Ние се върнахме в местната власт още на първи тур", каза Нинова и отчете, че БСП на втория затвърдила позициите си на балотажите. "На първи тур 35 общини, на втори тур - печелим 26 балотажа. Общо 61 кмета, от които 4-те области", заяви Нинова. Тя отбеляза, че разликата в Шумен е със 77 гласа при 400 невалидни бюлетини и вероятно ще поискат повторно броене и касиране на изборите. В Ловеч разликата със спечелилият кметския пост е 347 гласа.

В София са спечелили районните кметства в "Изгрев" и "Младост".

Промяната започна. Трябва да съхраните това, което обещахме. "Затвърдихме тенденцията в последните 3 години да повишаваме резултатите си на всички избори - ГЕРБ отстъпи от ключови, дългогодишни градове крепости и ерозира в местната власт", подчерта Нинова. "Поздравяваме всички българи, които гласуваха и на втори тур за местни избори. Благодарим на всички, които подкрепиха кандидатите ни за кметове и общински съветници. Изразявам дълбока признателност към труда и усилията на партията и нашите кандидати. Вие работихте в нечовешки условия в тази кампания. Срещу нас беше държавната машина. МВР обслужваше властта, корпоративният вот беше огромен. Срещу единия лев, с който разполагахме като субсидия, бяха изправени милионите на олигарсите в България. Купените гласове изкривиха вота. Страхът у хората беше голям. ГЕРБ развихриха компроматна война срещу вас и вашите семейства. Страхът на ГЕРБ от загубата ги накара да направят най-агресивната, най-купената, най-компроматната кампания от години. Въпреки това вие запазихте спокойствие и направихте една позитивна и усмихната кампания. До мен най-близо стоят четиримата кметове на областни центрове. Четиримата олицетворяват цялото богатство на БСП" */бел. ред. кметовете на Разград, Русе, Перник, Благоевград/, каза Нинова.

Желая успех на Мая Манолова каквото и да реши да прави от тук нататък. Така отговори на журналистически Корнелия Нинова, коментирайки намека на Манолова, че няма да остави да бъде пропиляна тази гражданска енергия, която е акумулирала по време на местните избори. Попитана дали няма да съжалява за подкрепата в надпреварата за кмет на София, ако Манолова направи своя партия и отцепи от електората на БСП, Нинова каза, в такъв случай може само да й пожелае "На добър път".

Нинова отбеляза още, че Манолова е в пълното си право да даде отделна пресконференция, защото тя е граждански кандидат. Защо не е успяла Манолова ще бъде отчетено на Национален съвет, каза Нинова и допълни: "Пожелавам успех на Мая каквото и да реши да прави". Лидерът на БСП заяви още, че не съжалява, че са гласували доверие на Манолова.

В отговор на въпрос дали Мая Манолова има основания да иска касиране на изборите в София, Нинова раздели въпроса си на политически и юридически отговор.

"Юридически смятам, че право да искат касиране имат Мая и членовете на Инициативния комитет, които са я издигнали. Политически - смятам, че има основание и утре на Изпълнителното бюро ще поставя въпроса да го решим и да дадем политическа подкрепа на Мая за това действие - проверка и касиране. Оттам нататък членовете на нейния инициативен комитет трябва да го подадат чисто формално пред Административния съд. Такъв е редът в България", обясни Нинова.

Мая Манолова показа, че алтернатива в столицата има. Разликата е минимална, има огромен корпоративен вот, купени и ромски гласове. Ще ги извадим отново в секции и ще ги представим пред вас. Партията в София удвои резултата си - от 7 общински съветници, ще имаме 15 и двама районни кметове.

"По повод твърденията, че се крием зад независими кандидати, все по-трудно става да се проследи някаква логическа нишка в мисълта на премиера Борисов, особено когато започва да отрича сам себе си. Припомням ви, че той спечели състезанието за кмет на София като независим. Без партия, без листа. Когато самият той е бил такъв - сега да отрича тази формула за участие в политиката е най-малкото нелогично. Не трябва да се забравя откъде е тръгнал и той", каза още Нинова.

Относно исканата й оставка от Борислав Гуцанов, Нинова заяви, че дори в една такава трудна кампания "ще се намерят хора с чувство за хумор". Според нея резултатът във Варна е добър в сравнение с 2015 г., а общинските съветници на БСП са увеличени от 5 на 8.

По повод на евентуална среща при президента по въпросите за изкривяванията в изборния процес и пороците в Изборния кодекс, Нинова коментира, че е закъсняла, но крайно необходима. Ще участваме с много конкретни предложения, които сме внасяли и в парламента и са свързани с машинното гласуване, изчистването на мъртвите души от списъците, посочи тя.

Страхът на ГЕРБ от загубата ги накара да направят най-агресивната и най-компроматната кампания от години в България. Такава оценка направи на Местни избори 2019 лидерът на БСП. Тя представи новоизбраните кметове на Русе, Разград, Перник и Благоевград, които, по думите й, "олицетворяват цялото богатство на БСП.

"Денчо Бояджиев - спечелил Разград, чиста партийна кандидатура; Русе и Перник - това е лицето на младите поколения политици, които участваха в тежкото състезание, доказаха се. Румен Томов - Благоевград, олицетворението на гражданското начало, издигнат от Инициативен комитет", посочи ги Нинова. "Тази екипност, мъдрост и опит на партийните кадри, силата на гражданското общество ни донесе този успех", добави Нинова.

Какво обаче говорят фактите?

В далеч по-различна посока говори сравнителният анализ в представянето на БСП на избори. Ако се приеме, че най-ниската точка е през 2015 г., а след това със смяната на ръководството има възход и победа на президентските избори (973 754 гласа на първи тур за Румен Радев срещу 840 635 за Цецка Цачева), добро представяне на извънредните парламентарни през 2017-а (955 490 гласа срещу 1 147 292 за ГЕРБ) и увеличаване на броя на евродепутатите през 2019-а (474 160 гласа срещу 607 194 за ГЕРБ), фактически днес БСП е в низходяща тенденция, повтаряйки резултата си от местните избори преди 4 години - 431 934 гласа в сравнение с 389 648 гласа през 2015 г.

Още полезни сравнения: Парламентарни избори 2013: 942 541 гласа за БСП срещу парламентарни избори 2017 - 955 490. Президентски избори 2011: 974 300 гласа на първи тур срещу 973 754 на първи тур през 2016 г.

По доклада на Михаил Миков пред НС от 2015 г. БСП има 930 общински съветника и 60 кмета на общини. Днес БСП според Нинова има 61 кмета и 1005 общински съветника.

Днес БСП е с 42 248 гласа повече в сравнение с 2019, от които в София - 70 830 гласа (37 103 през 2915), т.е с 33 727 гласа повече. В Русе - 11 186 сега за коалицията в сравнение с 5370 през 2015 или с 5816 гласа повече. София плюс Русе през 2019 = 33 727 + 5816 = 39 543. 42 249 - 39 543 = 2751 гласа възходяща тенденция в цялата страна...

И още:

7 области без кмет на БСП: Враца, Варна, Сливен, Хасково, Стара Загора, Силистра, Кърджали

7 области с по един кмет: Бургас, Габрово, Шумен, Пазарджик, Търговище, Русе и Разград

Ерго, в 14 от 28 области - в 50% от страната БСП на практика отсъства. ДПС разширява география, докато БСП стеснява. ДПС има 916 чисти общински съветници и 47 кмета. БСП - 1005 съветника и 61 кмета.