Но личните си мнения един зам.-председател на Народното събрание трябва да пази за себе си или за консумация в Партията. Иначе рискува не само да опетни поста на член на ръководството, но и да постави на карта авторитета на институцията.

Всъщност не трябваше да се стига до гласуване, Жаблянов сам трябваше да се оттегли. Или БСП да го направи, още след като изтри от онази декларация срамната за днешно време оценка за Народния съд. Но Партията тогава подмина случая (може би защото беше хързулнала Жаблянов), а днес пламенно защити своя човек и заплаши с Европейския съд за правата на човека.

В тази защита лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че българската политическа класа е незряла. А зряло ли е поведението на Жаблянов?

Нинова сравни личното мнение на червения депутат с личното мнение на Георги Марков от ГЕРБ, единствен дръзнал да се изкаже негативно за Истанбулската конвенция.

„В ГЕРБ има много достойни и умни хора, които публично изразиха несъгласие с Истанбулската конвенция“, каза Нинова по адрес на Марков и добави: „Има ли двойни стандарти - депутат от БСП изразява несъгласие с международен договор, депутат от управляващото мнозинство изразява несъгласие с международен договор. В първия път това е основание за оставка, а във втория - не?“

Договорът с Македония според Жаблянов е "търгашество от най-ниска проба", "недоносче и измишльотина“.

Но сравнението между Марков и Жаблянов е неуместно поне по две причини.

Първата е постът – Марков е само депутат. Другата – той е отявлен антикомунист, веднъж определил БСП като дрогирана партия, партия, направила национална катастрофа.

Помнят се изказванията на Жаблянов, че БСП ще „защитава социалистическия период в развитието на България като конструктивен и градивен“, че „БСП няма как да бъде изправена на подсъдимата скамейка, защото беше партията, която води въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма в България“.

Днес пък провокативно се обърна към депутатите с думите "Другари и другарки, социалисти и антифашисти".

Тоест, Георги Марков е пълна противоположност на Валери Жаблянов.

Нинова нарече днешните събития в парламента „трибунал“ и „извънредно съдилище“, вероятно под въздействието на определението на Жаблянов за Народния съд като „необходимо и неизбежно правосъдие“. Самият той сякаш също се върна през 1945-а, като нарече „политически произвол“ исканата му оставка.

Някой би казал, че след като беше отстранен, Жаблянов вече е „канонизиран“. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даже смята, че депутатът от БСП е направил заявка за председателския пост на червената партия. С такъв лидер БСП съвсем ще заприлича на БКП, а действия, като отхвърлянето на Истанбулската конвенция, ще са като детска игра.