Според прогнозните резултати на социологическите агенции към момента кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от БСП, печели близо 60 процента от гласовете на избирателите на втория тур от президентските избори.
Кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев получиха доверието на малко над 35 процента.

"Днес демокрацията в България победи апатията и страха. Въпреки блъфовете на властта за апокалипсис, вие гласувахте за промяна. Предстоят окончателните резултати, но още отсега категорично е ясно едно - вотът даде отрицателна оценка на властта.
Тази победа е обща за всички нас, които обичаме България и не се страхуваме от бъдещето. В България има нова политическа ситуация, в което няма нищо драматично. Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и да се държи отговорно", заяви новоизбраният държавен глава ген. Румен Радев.

Той поздрави Цецка Цачева за постигнатия резултат и заяви, че тя е била достоен опонент.

"Доказахме, че в България може да се печелят избори с етична кампания. За мен това е само началото на най-важната мисия в моя живот. Да работя за силна и благоденстваща България, в която да има единение надделяващо омразата и разделението от миналото. Нашата родина трябва да бъде дом за всички. Съзнавам моята отговорност, заедно с г-жа Йотова", каза още ген. Радев.

По думите му, можем да вървим напред, само ако вярваме в себе си. Новоизбраният президент допълни, че помни ангажиментите си и ще ги отстоява.

Румен Радев каза още, че няма партийни обвързаности и не иска да прави сам оценка на своите качества.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че българският народ мисли за държавата си и избра силен водач.

"Българският народ извоюва категорична победа. Българският народ извоюва днес категорична победа с мъдростта си. Призовавам лидерите на другите парламентарно представени партии и на партии извън парламента да приемем Бюджет 2017, за да не оставим държавата без бюджет и да седнем на един разумен политически диалог за промяна на изборните правила", отправи послание към колегите си Нинова.

Тя каза още, че трябва да се гарантира спокойствие, сигурност и просперитет, за да може народът да живее по-добре.

Лидерът на БСП бе категорична, че партията няма да прави кабинет в рамките на това Народно събрание, а ще се бори да стане първа политическа сила на предсрочни парламентарни избори и тогава да състави правителство.

Анкета: Как гласувахте на балотажа?