Това коментира депутатът и зам.-председател на БСП Янаки Стоилов пред журналисти по повод края на първата сесия на Народното събрание, цитиран от БТА.

Стоилов, който е и зам.-председател на ПГ на Коалиция за България, посочи, че за два месеца и половина парламентът и правителството, въпреки силния натиск, на който са били подложени, са успели да свършат работа, сравнима с работата на малко други предходни парламенти и правителства.

"Само групата на КБ е внесла 21 законопроекта и редица други решения. Програмата за управление на правителството, внесена в парламента преди ваканцията, дава представа за неговите основни ангажименти", каза още Янаки Стоилов.

Според него в началото на 2014 г. ще бъде направена "етапна оценка" на изпълнението на документите и добави, че преди този период са преждевременни разговорите за времето, през което ще действа управлението. 

По думите му, предстоящите месеци ще покажат в каква степен правителството е поело по пътя на радикалната промяна, за която БСП е претендирала и дали освен неотложните стабилизационни мерки, се променя и моделът на управление на България от изминалите години.

В отговор на въпрос Янаки Стоилов посочи, че няма условия за нови предсрочни избори въпреки силния натиск парламентът да прекрати дейността си, а оттам и правителството. Според него, до края на годината едва ли ще има ситуация за такива избори.

По-рано председателят на НС Михаил Миков описа обстановката, в която започнало работа 42-то Народно събрание с думите:  "Безпрецедентен натиск, големи обществени очаквания и емоции".

Той отново каза, че БСП не се страхува от предсрочни избори, но попита „А оттук нататък накъде?".

Протестиращите се готвят за посрещането на "ваканцуващите" депутати в резиденция Евксиноград. С преместването на проявите на Черноморието недоволните от сегашното управление следват символично депутатите, които излязоха в парламентарна ваканция на 3 август.

Демонстрантите са организирали обсади по суша, вода и въздух, като са получили разрешение за протеста от община Варна за времето от 17.30 ч. до 21 часа, съобщи Дарик радио.

От няколко дни по пътя за Евксиноград могат да се видят билбордове с надпис "Оставка, г-н Орешарски".


КРЪСТОСАН ОГЪН: Има ли натиск върху дневния ред на НС?