БСП изключи от редиците си единствения районен кмет на партията в София - Делян Георгиев, който е начело на район "Изгрев" от 2019 г. Решението е било взето от местната организация на социалистите в района. Новината съобщи самият Георгиев на страницата си във Фейсбук.

"Вчера БСП "Изгрев" реши, че съм най-лошият кмет, който някога са подкрепяли и изразяват искрено съжаление за това. Партията "сваля политическо доверие" от мен и ме изключва от състава си, поради неизпълнение на решенията ѝ, водене на "независима политика на всички нива", недопускане на партийни, номенклатурни кадри на ръководни позиции в общинската администрация и несъобразяване с общите насоки и политики", обяснява в поста си в социалните мрежи д-р Георгиев.

По думите му в партийната дискусия е било изтъкнато, че много хора с "дясна политическа ориентация" заемат ръководни позиции в общината и реално "БСП не управлява".

От БСП-"Изгрев" мотивират решението си за Георгиев е нарушил десет разпоредби на устава на партията:

"Причините за налагането на тази мярка за партийно въздействие са: чудовищната политическа репресия върху членовете на БСП в районната администрация - уволнението им по политически причини само, че са членове на партията, невиждано извращение нито по времето на СДС, нито по времето на ГЕРБ; упражняването на еднолична власт и недопускане на БСП в управлението на района, въпреки спечелените от партията кметски избори през 2019 г.; пълната липса на уставна отчетност пред Районната конференция на БСП вече три години; незаплащане на членския внос в размерите и по начина, определени от НС на БСП; неправомерно начисляване и изискване за заплащане на местни данъци и такси в размер над 13 000 лв. за ползване клубовете в района от БСП; отнемане на ползването на един партиен клуб от районната организация".

Д.р Делян Георгиев смята, че на решението се е отразила и позицията му срещу промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина.

"От нищо не се срамувам и за нищо не съжалявам. Винаги съм отстоявал мнението си, когато съм убеден в неговата правота. И да, в район "Изгрев" управляват хората на "Изток", "Изгрев" и "Дианабад", не партийни централи и номенклатурни безполезници. Аз не съм "професионален политик" а един от онези, които наричаме "Изгрев" наш дом. Затова, оценки за работата си приемам само от тях - моите съкварталци. Другото е вятър...", казва още Делян Георгиев.

Преди две седмици той пусна пост във фейсбук, в който заяви, че "връщането на хартиената бюлетина и премахването на район "чужбина" ще бъде историческа грешка, която е само в ущърб на демокрацията и свободното изборно право на българския народ. Кметът на "Изгрев" апелира Народното събрание да отчете ползите за обществото от едно честно гласуване и да не се поддава на тяснопартийни интереси и замаскирани идеи за фалшификация на изборния процес.

Делян Георгиев бе единственият избран за кмет от листата на "БСП за България" на местните избори през 2019 година. Спечелилият поста в район "Младост" Стефан Стефанов бе издигнат от инициативен комитет, но бе подкрепян от социалистите.