БСП също ще имат предложение за председател на 48-ото Народно събрание, с което кандидатите за поста стават трима.

"И ние ще издигнем номинация за председател на парламента", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на консултациите между парламентарно представените партии (без "Възраждане", "Демократична България" и "Български възход"), посветени на макрорамката на държавния бюджет за следващата 2023 година.

Номинацията на "БСП за България" ще стане ясна утре след съвещание на парламентарната група. Нинова не отрече, но и не потвърди дали това ще е Кристиан Вигенин.

Вече е ясно, че бившият транспортен министър Росен Желязков е кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание, а на "Продължаваме Промянат" -  отново Никола Минчев, който беше шеф на 47-ото НС, преди да бъде свален от поста с гласовете на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане". Останалите парламентарно представени формации не са заявявали желание да издигат свои кандидати за председател на парламента. Единствено "Възраждане" се очаква да издигне Петър Петров.

"ГЕРБ-СДС няма да подкрепим нито един друг кандидат за председател на Народното събрание (НС)", заяви на свой ред Кирил Ананиев след инициираната от БСП среща бюджета. От политическата сила посочиха, че имат кандидат и той се казва Росен Желязков, а парламентарната практика е най-голямата партия да излъчи председател на НС.

Според Калина Константинова от "Продължаваме Промяната", когато има победител, той обикновено формира мнозинство и избира своя председател. Истината е, че такова на този етап не се очертава, затова ние смятаме, че е изключително важно да предложим кандидат - Никола Минчев, допълни тя. По думите й той е достойният кандидат.

Решението кой да бъде шеф на НС се решава с гласовете си пленарната зала.

На 19 октомври, сряда, е първото заседание на новоизбраното 48-о Народно събрание.

"Добро начало" за бюджетните консултации

Лидерът на БСП определи като "добро начало" проведените по инициатива на левицата бюджетни консултации. По думите й няма разбирателство по конкретни параметри, но има принципен консенсус по няколко теми.

"Всяка от групите представи своите приоритети. Разбрахме се да поканим много бързо служебния министър на финансите в парламента, за да представи изпълнението на бюджета и прогнозите за следващия, както и тригодишната бюджетна рамка. Разбира се, всички оценяваме, че е тежка ситуацията и че трябва да се вземат мерки, най-малко да се продължат сегашните такива за гражданите и бизнеса", каза Нинова.

"Увеличаване на минималната работна заплата е тема за всички, продължаването на досегашната подкрепа мисля, че срещна подкрепа от всички, таванът на цените- не, понятието енергийна бедност също от всички. Като че ли имаше разбиране и по това да се компенсират подкрепата за бизнеса (за цените на тока) с изземване на свръхпечалбите на дружествата, но към държавните, както беше досега, да се добавят и частните енергийни дружества", уточни лидерът на БСП.

Левицата е представила и пакет от "надградени мерки", но той не е получил подкрепа от останалите партии. Предвижда се и следваща подобна среща след изслушването на финансовия министър в парламента.

Срещата на парламентарно представените партии бе инициирана от БСП с цел да бъдат очертани спешни мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса в Бюджет 2023.