Номинациите за кметове бяха гласувани заедно, без дискусия. Това е първата група от кандидати, издигнати от партийните конференции по места, предаде БТА.

В залата на „Позитано" 20, където се води заседанието, се чуха и гласове, че членовете на Националния съвет не знаят как са били номинирани кандидат-кметовете - дали са избирани с консенсус и имало ли е спорове около някоя кандидатура.
Секретарят на БСП Евгени Узунов, ръководител на секретариата, обясни, че всички номинирани са избрани демократично с широко обсъждане в местните структури, предаде News.bg.

Кметът на Перник Росица Янакиева е номинирана за втори мандат начело на града. В Белене и Гоце Делчев също са номинирани досегашните кметове - съответно Петър Дулев и Владимир Москов. БСП издига и сегашния кмет на Карлово Найден Найденов за следващ мандат.

За кмет на Благоевград е издигнат Емил Костадинов, в момента работещ в частния сектор, а не досегашният кмет Костадин Паскалев.
Кандидатът на БСП за кмет на Бургас е Павел Маринов, в момента общински съветник и директор на проекта "Супер Бургас".
В Горна Оряховица е издигнат Георги Рачев, който е директор на транспортна фирма, в Созопол - Тихомир Янакиев, директор на банков клон, а в Пазарджик - Румен Петков, адвокат.
Адвокат е кандидатът и в Първомай - Светозар Славчев.

БСП подкрепя и сегашния кмет на Община Попово Людмил Веселинов. Той е независим, подкрепен от БСП. Това е неговият пети мандат (от 1991 г.) и кандидатства за шести.

Евгений Узунов отбеляза, че има готовност на 9 и 16 юли да се проведат други заседания на НС на партията, на които да бъдат утвърдени останалите кандидати за кметове. По думите му някои от кандидатите за кметове ще бъдат утвърдени и след събора на Бузлуджа. 

Над 30 са предложенията за кандидат-президент на БСП. Обсъждат се чисто партийни кандидатури и извънпартийни. Сред номинациите са Зорка Първанова и Меглена Кунева, обяви Евгени Узунов, предаде „Фокус”.
„Към момента са проведени около една четвърт от общинските партийни конференции. Мисля че ние вървим в съответствие с графика, който Националният съвет прие”, допълни Узунов.

Номинациите за президент от общински конференции са: Ангел Марин, Ангел Найденов, Антон Кутев, Андрей Пантев, Валери Жаблянов, Георги Близнашки, Георги Кадиев, Георги Пирински, Димитър Иванов, Дора Янкова, Евгений Желев, Евгения Живкова, Емилия Масларова, Зорка Първанова, Ивайло Калфин, проф. Иван Илчев, Ивайло Гайнтанджиев, Иво Атанасов, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Мая Манолова, Меглена Кунева, Меглена Плугчиева, ген. Михо Михов, Николай Петев, председател на Съюза на писателите, Петър Курумбашев, Пламен Орешарски, Румен Овчаров, Сергей Станишев, Стефан Данаилов, Стефан Василев, Явор Куюмджиев, Янаки Стоилов, Георги Гергов. За вицепрезиденти досега са номинирани – Корнелия Нинова, Меглена Плугчиева, Михаил Миков, Никола Колев и Янаки Стоилов.

Стефан Данаилов заяви при дискусията, че в порядъка на една седмица Националният съвет трябва да ограничи този кръг от хора, тъй като все още не е ясно дали тези хора са съгласни или не да се кандидатират. Стефан Данаилов посочи, че той лично няма да се кандидатира. Според него е редно да се сведат кандидатурите до четири - пет и да се започне да се работи.
„Малко с усмивка започват да ни гледат. Мисля, че губим темпото. Ако изпуснем юли целият, август знаете какво е – не знам до колко ще ни стигне времето”, каза той.